Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo
30 | 12 | 2018 I TASR

Liptovský Hrádok 30. decembra (TASR) – Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre, Veľkej Fatre a stredných polohách Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.


Lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých a Západných Tatrách je podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku veľmi lokálne. "Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií, kde je nový sneh sfúkaný do dosiek a vankúšov. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na veľmi strmých svahoch. Pod takýmto zaťažením sa rozumie pád alebo skok lyžiara, či peší výstup skupiny turistov na svahu," upozornil Sedlák.

"V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je možné uvoľniť lavínu na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení, akým je pád alebo skok lyžiara, či peší výstup skupiny na svahu," dodal.

V nedeľu ráno prevládalo na horách polooblačné a lokálne hmlisté počasie. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 10 stupňov Celzia na vrcholoch do mínus troch stupňov Celzia v stredných polohách. "Posledné sneženie vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách (10 centimetrov) s veľmi silným vetrom prevažne severozápadných smerov vytvorilo v žľaboch južných, juhovýchodných a východných orientácií snehové vankúše a dosky s hrúbkou 0,5 až jeden meter," doplnil Sedlák.

"Na vetrom exponovaných miestach je sneh v podobe tvrdého podkladu. V stredných polohách sa vytvorila silná kôra, ktorá stabilizuje snehovú pokrývku. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 metrov) do 80 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 100 - 170 centimetrov. Počas dňa očakávame silný vietor a sneženie," uzavrel Sedlák.