Srbsko: Protesty voči prezidentovi Vučičovi pokračujú už štvrtý týždeň
30 | 12 | 2018 I TASR
Belehrad 30. decembra (TASR) - Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc srbskej metropoly Belehrad, aby protestovali voči prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, ktorého obviňujú z nedemokratických metód vládnutia. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštrácie proti Vučičovi pokračujú už štvrtý týždeň za sebou. Stúpenci opozície počas nich obviňujú hlavu štátu z obmedzovania demokracie, slobody médií a umlčiavania kritických hlasov.

Na poslednom protestnom pochode sa podľa agentúry AFP zišlo v sobotu asi 25.000 ľudí. Mnohí z nich pískali na píšťalky, ktoré sú v Srbsku symbolom protestov už od 90. rokov, keď v krajine vládol autoritatívny prezident Slobodan Miloševič.

Počas sobotňajšieho pochodu nedošlo k výtržnostiam, demonštranti len načas zablokovali dopravu v centre Belehradu. Účastníci akcie nevyjadrovali svoju politickú príslušnosť, len odpor k prezidentovi Vučičovi.

Protestné pochody zvolala aliancia opozičných strán po tom, čo lídra ľavicovej strany Borka Stefanoviča v novembri zbili násilníci pred politickým mítingom v meste Kruševac. Opozícia pripisuje vinu za udalosť spoločenskej atmosfére zastrašovania a násilia, ktorú podľa nej vyvoláva vládna koalícia vedená Vučičovou stranou.

Bývalý srbský "ultranacionalista" Vučič dnes deklaruje, že chce reformovať Srbsko a priviesť ho do Európskej únie. Obvinenia opozície z obmedzovania demokratických slobôd odmieta.

Európsky parlament vo svojej nedávnej správe venovanej Srbsku dôrazne vyzval Belehrad, aby zlepšil situáciu v oblasti slobody prejavu a slobody médií.