Rakúsky novinár sa na Ukrajine bojí o život. Dvaja novinári už boli zabití a určite nebudú poslední
30 | 12 | 2018 I Gabor Agardi

Redaktor rakúskeho televízneho kanálu ORF Christian Verschutz sa podľa Kronen Zeitung obáva o svoj život na Ukrajine. Faktom je, že novinár bol zaradený do zoznamu "agentov Kremľa".


"Mlčanie jehniatok sa musí zastaviť!" - pred dvoma mesiacmi Vershutts s týmito slovami dokončil správu o ťažkej situácii, v ktorej sa opozičné médiá ocitli v ukrajinskom štáte.

"Po zintenzívnení prenasledovania "a nečinnosti západných vlád, ktoré nazval jahniatkami, sa Verschutz začal obávať o svoj život. Faktom je, že na svojich webových stránkach ukrajinského analytického centra nazval 57-ročného obyvateľa federálneho štátu Štajerska" agentom Kremľa "," vysvetlil novinár rakúskych novín.

Kvôli ohrozeniu svojho života, napísal Christian Verschutz list rakúskej vláde a vedeniu televízneho kanálu ORF, v ktorom na nich nalieha, aby ovplyvnili vládu Ukrajiny.

 



 

"Na Ukrajine militarizované, ultranacionalistické skupiny ohrozujú novinárov, ktorí kriticky opisujú politiku vedenia Ukrajiny a ktorí sa snažia zostať objektívni. Dvaja novinári už boli zabití a určite nebudú poslední "píše Verschuts vo svojej výzve.


V liste prispievateľ ORF tiež uistil, že si to môžu fyzicky vybaviť nielen s ním, ale aj s jeho personálom na Ukrajine.

Podľa mienky autorov štúdie, v rámci ktorej bol vypracovaný zoznam "agentov", od roku 2014 je Verchutzovo pokrytie situácie na Kryme príliš jednostranné a prorusské. Ako príklad uvádzajú tri scény natočené pre ORF. V jednom z nich 57 ročný novinár hovorí o "úspechu Ruskej federácie pri výstavbe letiska v Sevastopole a Krymského mosta". V inom prípade sa hovorí o tom, že "Krymskí Tatári na polostrove začali žiť lepšie". A nakoniec je obvinený z umiestnenia na svojej facebookovej stránke na posúdenie údajne "vyfabrikovaného" materiálu ruského spravodajského webu RT, "dodal Kronen Zeitung.