Parlamentné voľby v Bangladéši sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia
30 | 12 | 2018 I TASR

Dháka 30. decembra (TASR) - V Bangladéši sa v nedeľu konajú parlamentné voľby, ktoré sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia a obavy z manipulácie hlasovania. Bezpečnosť zaisťuje vyše 700.000 príslušníkov polície a armády, informovala agentúra DPA. 



Prieskumy jednoznačne favorizujú premiérku Hasínu Vadžídovú (71), ktorú opozícia obviňuje z hromadného zatýkania a násilia voči svojim stúpencom v predvolebnom období. Podľa kritikov používa dlhoročná predsedníčka bangladéšskej vlády čoraz autoritárskejšie metódy.

Hlavná politická rivalka Vadžídovej - expremiérka a opozičná líderka Chálida Zijáová - vo voľbách kandidovať nemôže. Tento rok ju totiž odsúdili na celkovo 17 rokov väzenia za korupciu v procesoch, ktoré odsúdená politička označuje za politicky motivované.
Súperenie oboch vplyvných žien charakterizuje politiku tejto moslimskej krajiny už zhruba tri desaťročia.

Západ a ľudskoprávne organizácie vyjadrili obavy, že by nedeľňajšie voľby v Bangladéši nemuseli byť slobodné a spravodlivé.
Opozícia tvrdí, že pred voľbami úrady zatkli takmer 15.000 jej aktivistov. Podľa opozície sa tým vytvorila atmosféru strachu, ktorá by mnohých voličov mohla odradiť od účasti na hlasovaní. Vadžídovej kritici sa obávajú aj možných pokusov o manipuláciu volieb.

K volebným urnám môže pristúpiť približne 104 miliónov voličov, ktorí rozhodnú o zložení 350-členného parlamentu. Vo voľbách sa priamo rozhoduje len o 300 kreslách, zvyšných 50 je vyhradených pre ženy, ktorým budú pridelené mandáty na základe volebných výsledkov jednotlivých strán.