Parlamentné voľby v Bangladéši majú prvé obete na životoch
30 | 12 | 2018 I TASR

Dháka 30. decembra (TASR) - Päť ľudí zahynulo v nedeľu v Bangladéši pri násilnostiach v deň konania parlamentných volieb, sprevádzaných prísnymi bezpečnostnými opatreniami a obavami z manipulácie hlasovania. Informuje o tom agentúra AFP citujúc tamojšie policajné zdroje.



Traja ľudia boli zabití v niekoľkých potýčkach medzi aktivistami vládnucej Ľudovej ligy (Ávámí líg, AL) a priaznivcami hlavného opozičného subjektu Bangladéšska nacionalistická strana (BNP).

Dvoch ďalších zastrelila polícia: jedného, keď sa pokúšal ukradnúť hlasovaciu urnu, a druhého, keď sa opoziční aktivisti snažili vtrhnúť do volebnej miestnosti.
Prieskumy jednoznačne favorizujú 71-ročnú premiérku Hasínu Vadžídovú, ktorú opozícia obviňuje z hromadného zatýkania a násilia voči svojim stúpencom v predvolebnom období. Podľa kritikov používa dlhoročná predsedníčka bangladéšskej vlády čoraz autoritárskejšie metódy.

Vo voľbách však nemôže kandidovať Vadžídovej hlavná politická rivalka, expremiérka a opozičná líderka Chálida Zijáová. Tento rok ju totiž odsúdili na celkovo 17 rokov väzenia za korupciu v procesoch, ktoré odsúdená politička označuje za politicky motivované.
Súperenie oboch vplyvných žien charakterizuje politiku prevažne moslimského Bangladéša už zhruba tri desaťročia.