KDR: Konžania si po dvoch rokoch odkladov volia nového prezidenta
30 | 12 | 2018 I TASR

Kinshasa 30. decembra (TASR) - Obyvatelia Konžskej demokratickej republiky (KDR) si v nedeľu volia nového prezidenta, ktorý nahradí dlhoročného vodcu Josepha Kabilu. V druhej najväčšej africkej krajine sa zároveň konajú aj parlamentné a provinčné voľby.



Nová hlava štátu sa mala v KDR voliť už pred dvoma rokmi, hlasovanie však bolo opakovane odkladané. Pozorovatelia dúfajú, že dôjde k pokojnému odovzdaniu moci, avšak upozorňujú na riziko vypuknutia povolebných násilností.

Hlasovanie nebude prebiehať v niekoľkých oblastiach epidémiou eboly, v ktorých sa má voliť až v marci. Inaugurácia novej hlavy štátu je napriek tomu naplánovaná na január budúceho roka.

O post prezidenta chudobnej a nepokojnej krajiny, ktorá je však bohatá na prírodné zdroje, sa uchádza až 21 kandidátov, reálnu šancu však majú len traja. Okrem kandidáta vládnej strany Emmanuela Ramazaniho Shadaryho, ktorého podporuje Joseph Kabila, sú to dvaja opoziční uchádzači Martin Fayulu a Felix Tshisekedi.
Kabilov preferovaný nástupca Shadary čelí sankciám EÚ za porušovanie ľudských práv.

Potenciál vypuknutia povolebných násilností je podľa pozorovateľov mimoriadne vysoký. Prieskumy naznačujú, že by v slobodných a spravodlivých voľbách zrejme vyhral opozičný kandidát Fayulu. Veľká časť Konžanov preto tvrdí, že prípadné víťazstvo vládneho kandidáta neuzná.

K volebným urnám môže pristúpiť zhruba 39 miliónov voličov. Hlasovaniu predchádzala napätá kampaň poznačená násilnosťami, počas ktorej zahynulo najmenej desať ľudí.

V KDR, bývalom Zaire, od získania nezávislosti od Belgicka v roku 1960 ešte nedošlo k pokojnému odovzdaniu moci. Krajina bola odvtedy dejiskom viacerých veľkých i menších ozbrojených konfliktov.
Joseph Kabila je prezidentom od roku 2001, pričom čelí obvineniam z korupcie a porušovania ľudských a občianskych práv.