Bangladéšske parlamentné voľby sa skončili s bilanciou 12 mŕtvych
30 | 12 | 2018 I TASR

 Dháka 30. decembra (TASR) - Najmenej 12 ľudí zahynulo v nedeľu v Bangladéši pri násilnostiach v deň konania parlamentných volieb, z ktorých podľa prieskumov verejnej mienky vyjde víťazne Hasína Vadžídová a podľa všeobecného očakávania sa stane predsedníčkou vlády celkovo už po štvrtý raz. Píše o tom agentúra AFP.



Voľby sa skončili o 16.00 h miestneho času (11.00 h SEČ). Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam boli sprevádzané aj násilnosťami.
Troch mužov zastrelila polícia a osem ďalších zahynulo pri potýčkach medzi aktivistami vládnucej Ľudovej ligy (Ávámí líg, AL) a priaznivcami hlavného opozičného subjektu Bangladéšska nacionalistická strana (BNP).

Opoziční aktivisti ozbrojení strelnými zbraňami a palicami zase napadli a zabili jedného príslušníka pomocnej stráže polície.
Prieskumy predpovedajú, že Hasína Vadžídová sa stane premiérkou už tretíkrát po sebe a celkovo - čo je historický rekord - po štvrtý raz. Najprv bola premiérkou v rokoch 1996–2001, druhýkrát v rokoch 2009–14 a po tretí raz je ňou od roku 2014.

Opozícia ju však obviňuje z hromadného zatýkania a násilia voči svojim stúpencom v predvolebnom období. Podľa kritikov používa Vadžídová čoraz autoritárskejšie metódy.

Vo voľbách však nemohla kandidovať Vadžídovej hlavná politická rivalka, expremiérka a opozičná líderka Chálida Zijáová. Tento rok ju totiž odsúdili na celkovo 17 rokov väzenia za korupciu v procesoch, ktoré odsúdená politička označuje za politicky motivované.
Súperenie oboch vplyvných žien charakterizovalo politiku prevažne moslimského Bangladéša zhruba tri desaťročia.