V USA zomrel textár Norman Gimbel, držiteľ ocenení Oscar i Grammy
29 | 12 | 2018 I TASR

Washington 29. decembra (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel pred vyše týždňom americký textár Norman Gimbel, držiteľ prestížnych ocenení Oscar i Grammy. Médiám to oznámila jeho rodina, informovala v sobotu spravodajská stanica BBC. 



Medzi Gimbelove najznámejšie texty patrí úvodná pieseň sitcomu Happy days či skladba Killing Me Softly with his Song, ktorú naspievali Roberta Flacková, skupina the Fugees i viacerí ďalší hudobníci. Známa je i jeho anglická verzia skladby The Girl from Ipanema (pôvodne portugalskej piesne Garota de Ipanema).

Norman Gimbel skonal 19. decembra vo svojom dome v americkom štáte Kalifornia, povedal portálu The Hollywood Reporter jeho syn Tony Gimbel. Hlboký zármutok z textárovho úmrtia následne vyjadrila organizácia BMI, chrániaca autorské práva hudobníkov, ktorá Gimbela opísala ako "skutočne nadaného a plodného textára" a dodala, že bude svojim priateľom a fanúšikom veľmi chýbať.

Norman Gimbel sa narodil v newyorskej štvrti Brooklyn a svoju textársku kariéru začal po boku hudobných vydavateľov Davida Bluma a Edwina H. Morrisa. K jeho prvým úspechom patrí text k piesni Canadian Sunset, ktorá sa v podaní speváka Andyho Williamsa stala v roku 1956 hitom. Gimbela však najviac preslávila práca pre film a televíziu. Otextoval piesne k populárnym seriálom ako Laverne & Shirley, Wonder Woman či H.R. Puffnstuff.

Gimbel dlhoročne spolupracoval so skladateľom Charlesom Foxom, s ktorým v roku 1973 získal i cenu Grammy za pieseň Killing Me Softly with his Song. S ďalším skladateľom Davidom Shireom sa Gimbelovi zase podarilo získať v roku 1979 Oscara za najlepšiu pôvodnú pieseň. Išlo o skladbu It Goes Like It Goes, ktorú spievala Jennifer Warnesová vo filme Norma Raeová. V roku 1984 bol Gimbel uvedený do americkej Siene slávy autorov piesní.