Turecký expremiér Yildirim je Erdoganovým kandidátom na primátora Istanbulu
29 | 12 | 2018 I TASR

Istanbul 29. decembra (TASR) - Súčasný predseda tureckého parlamentu a bývalý premiér krajiny Binali Yildirim sa bude v nadchádzajúcich komunálnych voľbách uchádzať o post istanbulského primátora. Oznámil to v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého citovala agentúra DPA.



Yildirim bude vo voľbách kandidátom Erdoganovej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), pričom samotný prezident ho označil za "najvýznačnejšieho, najskúsenejšieho a najpraktickejšieho" kandidáta a prisľúbil, že AKP si vďaka nemu udrží kontrolu tohto najväčšieho tureckého mesta i po voľbách naplánovaných na 31. marca.

Istanbul má zásadný význam pre Erdoganových islamských konzervatívcov, ktorí v ňom i v metropole Ankara vládnu prostredníctvom svojich kandidátov už od roku 1994, priblížila agentúra DPA. Dodala, že samotný Erdogan často o Istanbule hovorí ako o svojej "vášni". Počiatky jeho politickej kariéry sa totiž viažu práve k tomuto mestu, v ktorom ho v roku 1994 zvolili do funkcie primátora.

Turecká opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) uviedla, že ak sa chce Yildirim uchádzať o post istanbulského primátora, mal by sa najskôr vzdať funkcie predsedu parlamentu. Erdogan to však odmietol s tým, že Yildirim môže vo svojom súčasnom úrade zotrvať až dovtedy, kým nebude zvolený za primátora.
CHP zároveň oznámila aj svojho kandidáta na post istanbulského primátora. Jej voľba padla na Ekrema Imamogla, pomerne neskúseného politika, ktorý je v súčasnosti starostom istanbulskej štvrte Beylikdüzü.

Yildirim, 63-ročný blízky spolupracovník Erdogana a bývalý trojnásobný turecký minister dopravy, sa stal tureckým premiérom v roku 2016. Do histórie moderného Turecka sa zapísal ako vôbec posledný ministerský predseda, ktorých mala krajina od roku 1920 celkovo 27. Po jednoznačnom víťazstve Erdoganovej strany vo voľbách z 24. júna prešla totiž táto eurázijská krajina na posilnený prezidentský systém vládnutia a funkcia premiéra bola zrušená. Yildirima následne v júli zvolili za predsedu parlamentu.