Rok 2018 nebol pre slovenských chovateľov ošípaných jednoduchý
29 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 29. decembra (TASR) - Rok 2018 nebol pre slovenských chovateľov ošípaných jednoduchý. Čeliť museli viacerým zásadným otázkam, ktoré ovplyvňovali ich podnikateľskú činnosť. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.



Zdôraznila, že počas roka extrémne negatívne zapôsobil výskyt afrického moru ošípaných (AMO) v rámci Európy. Nastal pretlak jatočných ošípaných v krajinách s výskytom AMO. Z tohto dôvodu na jednej strane ponuka rapídne stúpla a na druhej strane cena jatočných ošípaných poklesla na tak nízku cenu, že viacerí chovatelia sa rozhodli znížiť výrobu, respektíve až zrušiť chov ošípaných.

Informovala, že realizačná cena jatočných ošípaných je od začiatku roka na úrovni 1,13 eura za kilogram (kg) živej hmotnosti. Cena je veľmi blízko najnižšej ceny z roku 2015, keď v dôsledku embarga Ruskej federácie klesla na úroveň 1,10 eura za kg živej hmotnosti. V porovnaní s cenou za minulý rok dosiahnu chovatelia na Slovensku nižšie tržby o 13,5 milióna eur, a to je na pokraji likvidácie chovu ošípaných na Slovensku.

Veľkým problémom bol podľa Holéciovej počas roka aj dovoz nekvalitného bravčového mäsa na Slovensko, ktorého nízku kvalitu jednoznačne potvrdili oficiálne laboratórne testy Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra – Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre.

Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku za rok 2018 podľa nej pozitívne hodnotí najmä zlepšenie parametrov úžitkovosti. Slovenským chovateľom ošípaných sa darí zvyšovať odchov, ktorý očakávajú na úrovni 27,5 odstavčiat na prasnicu a rok. Pozitívne vyznieva aj výroba jatočných ošípaných v predpokladanej výške 90.000 ton, čo je viac oproti minulému roku o 10 %. Spotrebu mäsa odhadujú na úrovni 36,5 kg na osobu. Oproti roku 2014, kedy bola najnižšia, sa spotreba zvýšila o 7,0 kg. Zväz pozitívne vníma aj podporu z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR z tzv. zelenej nafty, kam boli zahrnuté aj ošípané.

Zväz chovateľov ošípaných podľa nej navrhuje, aby sa pre budúci rok pevne stanovili a určili podmienky pre chov ošípaných na Slovensku. Zväz je za zachovanie štátnej pomoci, tzv. 3. piliera, ktorý bol schválený a odsúhlasený pre programové obdobie na roky 2014 až 2020. Rovnako bude treba dôsledne kontrolovať nákazovú situáciu s africkým morom ošípaných a vyčleniť finančné prostriedky na tento účel. Prioritou je aj dosiahnutie podpory na úrovni, ktorá bude porovnateľná s podporami v okolitých štátoch EÚ (Maďarsko, ČR, Poľsko, Rakúsko).