Nemecký výrobca porcelánu Meissen sa sústredí na Čínu
29 | 12 | 2018 I TASR

Drážďany 29. decembra (TASR) - Nemecký výrobca porcelánu Meissen hľadá nové odbytové možnosti v zahraničí. "Čína je pre nás najdôležitejší perspektívny trh. Zažili sme tam dobrý štart," povedal prezident a šéf marketingu a odbytu Georg Nussdorfer agentúre DPA.



Majetný čínsky spotrebiteľ má veľký záujem o ručnú umeleckú výrobu z Európy. Aj v Japonsku a na Taiwane je ručné umenie Meissenu veľmi žiadané.

Najstarší európsky výrobca porcelánu, ktorý vznikol už v roku 1710, sa nachádza v procese zmien, keďže snaha predchádzajúceho prezidenta Christiana Kurtzkeho o jeho premenu na výrobcu luxusného tovaru zlyhala. Kurtzke začal vyrábať aj šperky, odevy a doplnky, no koncept nevyšiel. Meissen nahromadil vysoké straty, len v roku 2017 išlo o mínus päť miliónov eur. Následne firma ohlásila návrat k výrobe porcelánu a ziskovosť by chcela opäť dosiahnuť od roka 2021.

"Klienti vysoko oceňujú, že sa zas sústreďujeme na porcelán. Mnohí boli sklamaní, že sme tak veľa vyrábali mimo porcelánu," uviedol jeden z manažérov spoločnosti Tillmann Blaschke.