Komentár Róberta Šveca: Slovensko je po 26 rokoch samostatné iba formálne na papieri
29 | 12 | 2018 I Róbert Švec

Deň 1. január 1993 je dôležitým dátumom v dejinách Slovákov. Je to dátum, vďaka ktorému sme obnovili slovenskú štátnosť na našom historickom území.


Pred 26 rokmi zaviali na námestiach slovenských miest a obcí najkrajšie vlajky na svete, vlajky s bielym dvojkrížom. Naši predkovia pred viac ako štvrťstoročím splnili svoju úlohu, obnovili slovenskú štátnosť. Za to im patrí naše poďakovanie a úcta.

Ale ešte aj dnes počuť odporcov slovenskej štátnosti, ktorí vajatajú a nariekajú nad tým, že nebolo referendum. Ale otázka znie, koľko štátov na svete vzniklo na základe referend a koľko štátov na svete vzniklo na základe rozhodnutia reprezentantov národa?

A či sa zjednotilo Nemecko v roku 1871 na základe referenda alebo na základe rozhodnutia nemeckej elity? A či vznikla ČSR v roku 1918 na základe referenda alebo na základe rozhodnutia politických elít?

A ešte jeden príklad. Rozpad bývalého Sovietskeho zväzu. Koľko štátov vzniklo na jeho troskách? A v koľkých týchto štátoch prebehlo celonárodné referendum o budúcnosti jednotlivých národov a v koľkých rozhodli elity o vzniku štátov „bez mandátu“ od občanov?

Jedno je však isté. Ak by sme dnes nemali svoj štát, dopadli by sme ako Moravania, Slezania a iní, ktorí sú dnes iba zemepisným pojmom bez svojho národného a štátneho ukotvenia.

Vážim si všetkých ľudí, umelcov, politikov, ako aj občianskych aktivistov, ktorí začiatkom 90. rokov bojovali za obnovenie slovenskej štátnosti. Ďakujem, statočné ženy a muži Slovenska.

Avšak po 26 rokoch od obnovenia slovenskej štátnosti je náš štát zvrchovaný a samostatný iba formálne, na papieri.

Máme štátne symboly a inštitúcie, ale reálna moc nad osudmi Slovákov a nášho štátu je v rukách bruselských byrokratov. Naši predkovia dokázali vymaniť Slovákov z područia a nadvlády Budapešti, Prahy a aj Moskvy.

Úlohou našej, nastupujúcej generácie je vymaniť Slovensko z područia Bruselu, aby sa o našom osude a osude našich detí rozhodovalo v Bratislave, v hlavnom meste našej vlasti, aby náš štát bol zvrchovaný a samostatný nie iba formálne, ale aj reálne.