Predstaviteľov trestaneckej kolónie v Rusku podozrievajú z otrokárskych praktík
28 | 12 | 2018 I TASR

 Moskva 28. decembra (TASR) - Odsúdené v ruskej trestaneckej kolónii v Mordvianskej republike boli údajne zneužívané na prácu v otrockých podmienkach v prospech vedenia kolónie. V súvislosti s prípadom už odvolali úradujúceho riaditeľa daného ústavu na výkon trestu. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax.



Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania nútil úradujúci riaditeľ kolónie Jurij Kuprijanov odsúdené nezákonným spôsobom k tomu, aby pracovali "nadčas v textilnej manufaktúre, a to aj vrátane nočných hodín, čím porušil ich práva".

Ako uviedol zástupca riaditeľa federálnej väzenskej služby Valerij Maximenko, odsúdené ženy boli nútené pracovať pre potreby úradujúceho riaditeľa kolónie, jeho rodiny, známych a iných osôb od 7.00 h ráno do 1.00 h v noci. Maximenko dodal, že odsúdeným "za najmenšie chyby hrozili samotkou a odopretím jedla".

Predstaviteľ federálnej väzenskej služby ďalej pripomenul, že na údajnú otrockú prácu odsúdených v danej kolónii upozornila už v minulosti Nadežda Tolokonnikovová, členka skupiny Pussy Riot, ktorá sama strávila viac ako rok v trestaneckej kolónii na východe Sibíri. Kontrola videoarchívov však vtedy podozrenia z porušenia práv odsúdených nepotvrdila.

Mordviansko je republikou Ruskej federácie, ktorá leží v európskej časti Ruska na východ od Moskvy. Obyvateľmi tohto federálneho subjektu sú okrem väčšinových Rusov aj ugrofínski Mordvíni a turkickí Tatári. Približne 3-4 percentá populácie tvoria väzni z iných častí Ruska, ktorí si odpykávajú trest v jednom z viac ako 30 miestnych pracovno-nápravných zariadení. V počte týchto zariadení patrí Mordviansku prím v rámci celého Ruska.