P. Gajdoš: Predpokladám, že v roku 2019 začneme s obstarávaním prvých 3D radarov
28 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 28. decembra (TASR) -  V budúcom roku chce minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) predložiť vláde návrh obstarania 3D radarov. Povedal to v rozhovore pre TASR.



"Čo sa týka pozemných rádiolokátorov stredného, krátkeho a veľmi krátkeho dosahu, bol do vlády daný projekt, predpokladám, že v roku 2019 začneme s obstarávaním prvých radarov," povedal Gajdoš s tým, že rezort plánuje navrhnúť ich obstaranie formou vláda - vláda.

Rezort obrany oslovil 12 hlavných výrobcov. Urobil tak na základe požiadavky, aby boli systémy kompatibilné s členskými krajinami NATO. "Preto sme oslovili hlavne výrobcov, ktorí sú členskými krajinami NATO a EÚ, aby boli absolútne kompatibilné a interoperabilné s ostatnými členskými štátmi NATO a EÚ, aby mohli vzájomne prepájať a odovzdávať si informácie," doplnil minister.

Zatiaľ nie je zrejmé, ktorá krajina by mala radary dodávať. "Po posúdení všetkých ponúk predložíme vláde ich analýzu," doplnil Gajdoš. Vláda by mala následne vyhodnotiť najvýhodnejšiu ponuku nielen z hľadiska ceny, ale aj z hľadiska operačných požiadaviek na projekt, na zabezpečenie ich spôsobilosti či napríklad riešenia elektronického prehľadu vzdušného priestoru.

Žiadosť o predloženie ponuky poslal rezort napríklad vláde Francúzska, Holandska, Izraelu, Nemecka, Poľska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Spojených štátov amerických, Španielska, Švédska, Talianska, Česka a Turecka.

V rokoch 2018 až 2025 chce obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155.090.000 eur vrátane DPH. Obstaranie formou vláda - vláda garantuje podľa rezortu transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.