Hunt: Trump má "čiernobiele" videnie sveta
28 | 12 | 2018 I TASR

Londýn 28. decembra (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v piatok kritizoval Trumpovo videnie sveta po tom, ako prezident USA oznámil stiahnutie amerických vojakov z boja proti skupine Islamský štát (IS) v Sýrii. Podľa Hunta sa Donald Trump vyjadruje "veľmi čiernobielo", keď rozpráva o tom, čo sa deje vo svete. 



"Urobili sme veľký pokrok vo vojne proti Dáišu (IS), ale ešte sa to neskončilo - a aj keď stratili takmer celé územie, ktoré ovládali, stále nejaké územie kontrolujú a stále existuje určité reálne riziko," povedal pre BBC Radio 4. "Aj naďalej musíme byť ostražití," dodal šéf britského rezortu diplomacie.

Agentúra AFP pripomína, že Trump avizoval toto stiahnutie minulý týždeň, čím ohromil spojencov vrátane Británie a Francúzska, ktorí varovali, že boj proti džihádistom v Sýrii sa ešte neskončil.

Približne 2000 amerických vojakov doplnených o ďalšie zahraničné jednotky pomáha miestnym bojovníkom v boji proti IS. Británia je súčasťou tejto koalície tým, že vykonáva letecké útoky v oblastiach ovládaných Islamským štátom v Iraku a Sýrii.

Trump počas tohtotýždňovej návštevy Iraku uviedol, že USA už nebudú robiť svetového policajta. "Nechceme, aby nás už viac zneužívali krajiny, ktoré využívajú nás a našu fantastickú armádu, aby ich chránila," povedal šéf Bieleho domu.

Na otázku, čo sa stane, ak sa americké sily stiahnu aj z Afganistanu, britský minister Hunt odpovedal: "Budeme robiť všetko, čo treba, aby ulice Británie boli bezpečné. Ide o bezpečnostnú otázku týkajúcu sa Británie, ako aj Afganistanu," dodal.