Venezuela: Za pokus o prevrat odsúdili deväť vojakov
27 | 12 | 2018 I TASR
Caracas 27. decembra (TASR) - Na tresty od päť do osem rokov odňatia slobody odsúdil v stredu najvyšší súd Venezuely deväť bývalých vojakov za ich účasť na údajnom pokuse o prevrat proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi v roku 2014. Najvyšší súd tak potvrdil verdikty súdu nižšej inštancie. Odvolacia komora najvyššieho súdu a vojenský súd predtým zamietli odvolania podané vojakmi, informovala agentúra AFP.

Odsúdenými sú generál Oswaldo Hernández, bývalý podplukovník José Delgado a sedem ďalších dôstojníkov letectva, pozemného vojska a námorníctva. Zatknutí boli v marci a máji 2014 za údajnú prípravu povstania proti vláde pod krycím názvom "Operácia Jericho".

Podľa výňatkov zo súdnych záznamov citovaných v miestnej tlači údajní sprisahanci plánovali zatknúť Madura a iných vysoko postavených vládnych predstaviteľov a zmobilizovať občianske hnutie, ktoré by zvrhlo socialistickú vládu.

Maduro opakovane obviňuje svojich politických oponentov, že sa ho pokúšajú zosadiť. Začiatkom decembra zasa obvinil USA, že s pomocou Kolumbie chcú zvrhnúť nového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

Opozícia kritizuje venezuelský najvyšší súd, že je nástrojom prezidenta Madura. Podľa ľudskoprávnej organizácie Foro Penal je vo Venezuele 278 politických väzňov, vrátane 80 vojakov.

Maduro, ktorý v máji zvíťazil v prezidentských voľbách, začne 10. januára svoje druhé funkčné obdobie. Za jeho vlády upadla Venezuela do najhoršej hospodárskej krízy vo svojich novodobých dejinách.