Nemci najradšej vkladali peniaze do sporiteľných nástrojov
27 | 12 | 2018 I TASR

Berlín 27. decembra (TASR) - Sporiteľné konto aj napriek nízkym úrokom získalo u nemeckých investorov na obľúbenosti. Podľa prieskumu bankového združenia BdB v tomto roku uprednostnilo sporiteľné konto alebo plán úspor 39 % investorov, kým pred dvomi rokmi išlo len o 22 %.



Na druhom mieste sa umiestnili fondy, do ktorých investovalo 34 % Nemcov (2016: 20 %). Nehnuteľnosti a akcie získali s 26 % spoločné tretie miesto, po nich nasledovali termínované vklady. V prieskume mohli respondenti zvoliť viacero možností.

Nemci sa už od prelomu tisícročí vyhýbajú akciám, hoci na bežných účtoch nemajú takmer žiadne úroky a sporitelia pre rastúci trend inflácie prichádzajú o peniaze. Rastie aj ich nespokojnosť, len 38 % uviedlo spokojnosť s vývojom hodnoty ich investícií, pred dvomi rokmi to bola takmer polovica.

Ak by mali Nemci viac peňazí k dispozícii, investovali by inak. Väčšina (58 %) by aj napriek vyšším cenám kúpila nehnuteľnosť. Na druhom mieste nasledujú podielové fondy (47 %), akcie (39 %), zlato (38 %) a sporiteľné konto, respektíve sporiteľný plán (35 %). Aj v tejto otázke mohli respondenti uviesť viacero možností.

BdB sa pýtal približne tisícky Nemcov, z ktorých však až 49 % tento rok vôbec neinvestovalo (2016: 45 %). Na dôvody sa združenie nepýtalo.