Čína novým zákonom zakázala nútený transfer technológií
27 | 12 | 2018 I TASR
Peking/Šanghaj 27. decembra (TASR) - Nový čínsky investičný zákon zakazuje nútený transfer technológií a zasahovanie vlády do činnosti zahraničných podnikov. Práve tieto praktiky sa dostali do centra pozornosti v rámci obchodných sporov s USA.

Návrh nového investičného zákona, ktorého úplný text bol zverejnený v stredu 26. decembra, prichádza v čase, keď sa Čína snaží vyriešiť obchodné spory s USA. Spojené štáty ju totiž obviňujú z nečestných praktík vrátane krádeže duševného vlastníctva a núteného transferu technológií.
Hoci Čína opakovane odmietala takéto obvinenia, vláda sľúbila, že pre zahraničných investorov zlepší prístup na svoje trhy a lepšie ochráni ich práva.

Finálny návrh je s 39 článkami oveľa kratší než pôvodná verzia z roku 2015, no zabezpečuje oveľa silnejšiu ochranu duševného vlastníctva. "Oficiálne úrady a ich zamestnanci nesmú využívať administratívne prostriedky na to, aby si vynútili transfer technológií," cituje z návrhu agentúra Reuters. Pôvodná verzia len skonštatovala, že práva zahraničných firiem budú chránené.

Vzhľadom na čoraz väčšie obchodné napätie sa mnohé krajiny začínajú oveľa viac obávať čínskych spoločností, ktoré vďaka štátnej podpore a peniazom svojimi agresívnymi akvizíciami v zahraničí získavajú moderné technológie. Návrh zákona v snahe zabezpečiť reciprocitu umožňuje Číne podniknúť odvetné kroky proti krajinám, ktoré diskriminujú čínske investície.

Čínsky parlament sa bude návrhom, prvým svojho druhu, zaoberať až do 24. februára. Po schválení nahradí tri existujúce zákony, ktoré regulujú spoločné podniky a firmy v úplnom zahraničnom vlastníctve. Podľa pozorovateľov bude musieť návrh prejsť viacerými čítaniami, čo môže trvať vyše roka.

Niektorí odborníci a konzultanti sú však skeptickí a vzhľadom na nedostatočnú právnu istotu v Číne pochybujú, či zákon naozaj ochráni záujmy zahraničných firiem. "Zákony v Číne o niečom takom, ako je nútený transfer technológií, sú len na papieri. Realita môže, ale ani nemusí splniť to, čo na tom papieri stojí," myslí si Dan Harris z americkej advokátskej kancelárie Harris Bricken, ktorá pomáha firmám orientovať sa v právnych záležitostiach v zahraničí.