Američan ako prvý prešiel Antarktídu sám a bez pomoci
27 | 12 | 2018 I TASR
Washington 27. decembra (TASR) - Americký dobrodruh Colin O'Brady (33) ako prvý človek prekrižoval Antarktídu sám a bez pomocných prostriedkov. Vzdialenosť 1482 kilometrov prekonal na bežkách za 54 dní, informovali v noci na štvrtok agentúry AP a AFP.

"Dosiahol som svoj cieľ: stať sa prvým človekom v dejinách, ktorý prekrižuje Antarktídu od pobrežia k pobrežiu sólo, bez cudzej podpory a bez pomoci," napísal O'Brady na Instagrame po prekonaní posledných 125 kilometrov, ktoré zvládol za 32 hodín.

Sólo prechod Antarktídy sa podaril už na prelome rokov 1996-1997 Nórovi Börgeovi Ouslandovi, tomu však čiastočne pomáhal paraglajd.

Bývalý profesionálny atlét Colin O'Brady vyrazil 3. novembra spolu so 49-ročným Britom Louisom Ruddom z ľadovca Union. Ich cesty sa potom rozdelili. O'Brady, ktorý ťahal sane s nákladom vážiacim 180 kilogramov, dosiahol 12. decembra po 40 dňoch južný pól. Svoj postup zaznamenával pomocou GPS a na webovej stránke colinobrady.com.

Pri raňajkách 24. decembra sa O'Brady rozhodol, že posledných 125 kilometrov prejde v jednom kuse. "Keď som si varil vodu na ovsenú kašu, napadla mi zdanlivo nemožná myšlienka," napísal Američan na Instagrame. "Spýtal som sa, či by bolo možné ísť do cieľa na jeden záťah. Keď som si obúval topánky, ten nemožný plán sa stal pevným cieľom."

Posledných 32 hodín opísal O'Brady ako "jedny z najnáročnejších hodín" svojho života. "Keď mám byť úprimný, boli to zároveň jedny z najlepších okamihov, aké som kedy zažil," dodal. Louis Rudd v čase, keď O'Brady dosiahol svoj cieľ, zaostával za ním asi jeden až dva dni.

Výkon O'Bradyho je podľa novín New York porovnateľný s pretekmi o dosiahnutie južného pólu v roku 1911 medzi Nórom Roaldom Amundsenom a Britom Robertom Falconom Scottom. V roku 2016 prišiel pri pokuse o sólo prechod Antarktídy o život britský vojak Henry Worsley.