Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo
26 | 12 | 2018 I TASR

Liptovský Hrádok 26. decembra (TASR) – Vo vysokých polohách Vysokých a Západných Tatier platí v stredu zvýšené lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce tretiemu stupňu z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku.



„Lavínové nebezpečenstvo je výsledkom veľmi silného vetra v posledných dňoch. Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie. Uvoľnenie lavín je možné pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch,“ uviedol Buliak.
Ako dodal, v Nízkych Tatrách a Malej a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo (druhý stupeň). V týchto polohách je možné lavínu uvoľniť pri veľkom dodatočnom zaťažení (pád alebo skok lyžiara, peší výstup skupiny v svahu) na veľmi strmých svahoch.

Na horách je zamračené s teplotou od -12 do -3 stupňov Celzia. Za posledné štyri dni napadlo do 50 centimetrov nového snehu prevažne v Západných a Vysokých Tatrách. Snehové prehánky posledných dní prišli s veľmi silným vetrom prevažne severozápadných smerov, ktorý spôsobil, že v žľaboch južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie sa nachádza väčšie množstvo nového nestabilného snehu (v mäkkých doskách) s hrúbkou 0,8 až 1,5 metra. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.