Severná a Južná Kórea symbolicky otvorili projekt obnovenia dopravných spojení
26 | 12 | 2018 I TASR

Soul 26. decembra (TASR) - Severná a Južná Kórea v stredu symbolicky otvorili projekt obnovenia železničných a cestných spojení medzi oboma krajinami. Samotná výstavba sa však nemôže začať, pokým budú platiť sankcie týkajúce sa severokórejského jadrového a raketového programu. Informovala o tom agentúra Reuters.



Obe strany sa v rámci uvoľňovania svojich vzťahov v októbri dohodli, že slávnostne otvoria práce na opätovnom spojení svojich železníc a ciest, oddelených od kórejskej vojny z rokov 1950-53.

Na stredajšiu ceremóniu na stanici Panmun v severokórejskom pohraničnom meste Kesong doviezol osobitný vlak 100 juhokórejských činiteľov, politikov i členov rodín, ktoré vojna vyhnala z domovov. Zúčastnila sa na nej aj 100-členná delegácia zo Severnej Kórey, ako aj predstavitelia OSN, Číny, Ruska a Mongolska, vyplýva z oznámenia juhokórejského ministerstva pre zjednotenie.
Spojené štáty a Bezpečnostná rada OSN ceremóniu podľa Soulu podporili, výstavbe v rámci projektu však bránia sankcie, ktoré blokujú dodávky potrebného materiálu.

"Musíme urobiť ešte veľa vecí, kým začneme výstavbu," povedala juhokórejská ministerka dopravy Kim Hjon-mi s tým, že obe strany budú uskutočňovať ďalšie spoločné prieskumy a projektové práce ešte jeden alebo dva roky.