Putin a Lukašenko riešili spor o cenách za energie
26 | 12 | 2018 I TASR
Moskva 26. decembra (TASR) - Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko sa stretli v utorok v Moskve na rokovaniach zameraných na spor ohľadom cien za energie, informovala agentúra AP.
Lukašenko už skôr tvrdo kritizoval ruské daňové zmeny, ktoré spôsobili, že jeho krajina musí platiť za ruskú ropu a plyn vyššiu cenu. Putin ale kritiku odmietol slovami, že aj napriek zmenám Bielorusko platí za ruské energetické zdroje oveľa menej ako ostatné krajiny.

Obaja lídri rokovali v utorok viac ako štyri hodiny. Podľa médií oboch krajín sa prezidenti dohodli, že sa čoskoro opäť stretnú a doriešia zostávajúce otázky.

Lukašenko ešte 14. decembra vyhlásil, že jeho krajina nebude nikdy súčasťou Ruskej federácie, že pre Bielorusko "je suverenita posvätná".

"Ak by niekto chcel rozbiť Bielorusko na jednotlivé oblasti a prinútiť nás, aby sme sa stali poddanými Ruska, to sa nikdy nestane," zdôraznil.

Lukašenko obvinil Moskvu z pokusu "včleniť" Bielorusko do Ruska za použitia vplyvu v ropnom priemysle a sfére ťažby zemného plynu. "Rozumiem náznakom Moskvy, ktorá hovorí 'Dobre, zoberte si našu ropu, ale zničte svoju štátnosť a staňte sa súčasťou Ruska'. Vydierať či pokorovať Bielorusko nemá zmysel," povedal.