NA PULZE DŇA: Rusko rozšírilo sankcie voči Ukrajine
25 | 12 | 2018 I Peter Králik
Ruský premiér Dmitrij Medvedev rozšíril zoznam ukrajinských občanov a právnických osôb, proti ktorým sa uplatňujú reštriktívne opatrenia. Podľa predsedu vlády na Twitteri boli prijaté nové sankčné opatrenia "na ochranu záujmov ruského štátu, spoločností a ruských občanov". Informuje portál Kommersant.ru.



Príslušný dekrét je zverejnený na vládnej webovej stránke. Na zozname sankcií sú prvý námestník vedúceho ministerstva vnútra Ukrajiny, plukovník generála Sergej Yarovoy, vedúci štátnej hraničnej služby Ukrajiny Petr Cigikal, starosta Odesy Gennadij Truchanov, zástupca vedúceho národnej polície Vadim Troyan a niekoľko poslancov Najvyššej rady z bloku Petra Porošenka. Zoznam obsahuje 567 občanov Ukrajiny.


Medzi právnické osoby pod sankciami patria "Ukroboronprom" a vojenský podnik "Ukrspetsexport", PJSC "Centrenergo" - najväčší výrobca elektrickej a tepelnej energie na strednej a východnej Ukrajine. Rovnako je na zozname "Štátna exportná importná banka" Ukrajina "", poisťovacia skupina "TAS", či "Prvá logistická spoločnosť". Celkovo je v zozname 75 spoločností.


Koncom septembra zaviedol Kyjev sankcie voči ruským dopravným spoločnostiam za spoluprácu s autonómnymi republikami Doneck a Lugansk. V odpovedi ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o uplatňovaní sankcií v súvislosti s "nepriateľskými akciami" Ukrajiny.


Sankcie postihli 322 jednotlivcov a 68 právnických osôb. Medzi prominentné mená patria: bývalí premiéri Julia Tymošenková a Arsenij Yatsenyuk, minister vnútra Arsen Avakov, tajomník Národnej bezpečnostnej a obrannej rady Alexander Turchinov, generálny prokurátor Jurij Lutsenko, vedúci Naftogazu Andrej Kobolev a syn prezidenta Poroshenko Alexej.