Počet obetí vĺn cunami v Indonézii stúpol na vyše 160
23 | 12 | 2018 I TASR

Jakarta 23. decembra (TASR) - Najmenej 168 mŕtvych, 745 zranených a 30 nezvestných si vyžiadali vlny cunami, ktoré v sobotu bez varovania zasiahli pláže v oblasti Sundského prielivu v Indonézii. Informovali o tom v nedeľu agentúry DPA a AP s odvolaním sa na indonézsku Národnú agentúru pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).



Indonézska Meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra (BMKG) predtým uviedla, že možnou príčinou cunami boli podmorské zosuvy pôdy po erupcii sopky Krakatoa, ktorá leží v Sundskom prielive. Ten sa nachádza medzi ostrovmi Sumatra a Jáva a spája Jávske more s Indickým oceánom.

"Bola to kombinácia dvoch prírodných javov, cunami a prílivu. Príliv bol veľký v dôsledku mesačného splnu," vysvetlil hovorca BNPB Sutopo Purwo Nugroho. Nevylúčil nárast počtu obetí. Vlny cunami podľa neho zabíjali v provincii Lampung na Sumatre a v provincii Banten na Jáve. Najviac obetí, 126, bolo v provincii Banten, dodal.

Koncom septembra zasiahlo silné zemetrasenie a následné vlny cunami aj indonézsky ostrov Sulawesi, pričom zahynulo viac ako 2000 ľudí a ďalšie desaťtisíce museli opustiť svoje domovy.