Britská ministerka práce si myslí, že je potrebné podať žalobu na Jean-Claude Junckera
23 | 12 | 2018 I Peter Králik



Britská ministerka práce a dôchodkov Amber Rudd si myslí, že je potrebné podať žalobu na predsedu Európskej komisie Jean-Claude Junckera za "nepríjemné a podivné" správanie na summite EÚ. Oznámila to novinám Daily Telegraph.

Rudd nazvala Junckera "nepríjemným", a vysvetľovala, že sa odkazuje na fotografiu, na ktorej šéf Európskej komisie položil ruku na rameno britskej premiérky Theresa Mayovej, výrazne rozohriaty týmto dialógom.

"Nepáčilo sa mi to," povedala Rudd.

Rovnako komentovala incident v hale budovy Európskej rady, kde Juncker mierne narušil účes Pernille Sjolinovej, vedúcej protokolu EK, ktorá sa s ním stretla.

"Je to zvláštne. Ak by sa to stalo v našom parlamente, dúfam, že bude nasledovať oficiálnu sťažnosť," povedala britská ministerka. Rovnako sa odkázala na schôdzky v ministerstvách EK, a poznamenala, že členovia EK " milujú silné objatie ".

Juncker, známy svojím zvláštnym zmyslom pre humor a istou ľahkosťou správania, bol často odsúdený za zvláštne správanie. Napríklad vo februári na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu sa postavil za chrbát bývalého predsedu belgickej vlády Guya Verhofstadta a priateľský mu rozčířil vlasy. To vyvolať úsmev šéfa frakcie liberálnych demokratov.

Ale podľa anonymného zdroja v EÚ sa však rovnaké kroky týkajúce sa žien "nevzťahujú k týmto rozmarom, aj keď všetci dobre chápu, že je to prejav humoru nekonformistu, ktorý bozkáva ľudí na čelo".

Okrem toho na začiatku októbra začal Juncker jedno z predstavení v Bruseli s mimikry tanečných pohybov britskej premiérky Theresa Mayovia a v júli na summite NATO stál veľmi nestabilne na nohách a takmer spadol na prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka. Podľa médií má Juncker problémy s nadmerným užívaním alkoholu, čo jeho tlačová služba popiera.

Junckerove právomoci čoby šéfa Európskej komisie vypršia na jeseň roku 2019. Už oznámil, že nemá v úmysle požiadať o druhé funkčné obdobie.