Kriminalisti v Michalovciach zaistili viac ako 1000 litrov zakázaných chemikálií
21 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava/Michalovce 21. decembra (TASR) - Zakázané chemikálie z Ukrajiny našli minulý týždeň v priemyselnom areáli v Michalovciach kriminalisti z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Zaistili viac ako 1000 litrov pesticídov, herbicídov a insekticídov.



Ako v piatok informovala hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová, išlo o prípravky, ktoré na území Slovenska nemajú príslušnú autorizáciu a ich dovoz na územie SR je zakázaný. Nelegálne látky, ktoré by stačili na chemický postrek takmer 5000 hektárov rastlín a pôdy, chceli podľa jej ďalších slov pašeráci využiť na obchodné účely. "Časť z nich mali naloženú v aute so slovenským evidenčným číslom. Chceli ich predať slovenským poľnohospodárom, ktorí si takto obstarávajú lacnejšie prípravky na ochranu rastlín i za cenu poškodzovania životného prostredia," priblížila.

V objekte, ktorý mala v prenájme spoločnosť zastúpená slovenským konateľom, našli kriminalisti insekticídy v kilových baleniach zn. Mospilan v celkovom množstve 130 kilogramov. Niektoré obsahovali ukrajinské etikety. "Všetko bolo uložené v umelohmotných prepravkách a papierových škatuliach pripravených na distribúciu," spomenula Skokanová. Ich predajom by pašeráci zarobili asi 150.000 eur. V priestoroch našli aj nelegálne cigarety v počte 3440 kusov. "V tomto prípade by finančný únik na dani predstavoval sumu 360 eur," vyčíslila.

Vyšetrovateľ finančnej správy začal v tejto súvislosti trestné stíhanie pre prečin vo veci porušovania predpisov o obehu tovaru v styku s cudzinou. "Jedna zadržaná osoba ukrajinskej národnosti bola umiestnená do policajnej cely predbežného zadržania," uzavrela hovorkyňa.