Mars: Robotické vozidlo Perseverance sa pripravuje na zber vzoriek hornín
22 | 07 | 2021 I tasr

Robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť) sa pripravuje na zozbieranie prvých vzoriek skál z povrchu planéty Mars.


Informovala o tom v noci na štvrtok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie NASA. Tento úkon, ktorý experti z NASA označili za míľnik vo výskume Marsu, sa má začať v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.

"Sme na prahu novej éry planetárnej vedy a objavov," povedal spolupracovník NASA pre vedu Thomas Zurbuchen.

Proces zbierania materiálu potrvá približne 11 dní a bude zahŕňať použitie rozličných vedeckých nástrojov, ktoré sa nachádzajú na palube robotického vozidla (roveru) Perseverance. Rover vzorky hornín roztriedi a hermeticky zapečatí.

Kedy a ako bude táto sonda vyslaná späť na Zem, vedci zatiaľ nezverejnili. Následné misie NASA, ktoré sa v súčasnosti pripravujú v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA), budú zamerané na vyslanie kozmickej lode na Mars, vyzdvihnutie zapečatených vzoriek hornín a ich dopravenie na Zem.

Perseverance pristál na Marse koncom februára, pričom išlo o riskantný manéver. Vývoj a zostrojenie tohto robotického vozidla stálo približne 2,5 miliardy dolárov a trvalo osem rokov.

Poslaním roveru na Marse je pátrať po stopách mikroorganizmov a skúmať geológiu a podnebie tejto "červenej planéty".

Vedci z NASA dopravili na Mars spolu s roverom i miniatúrny experimentálny vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť), ktorý v polovici apríla uskutočnil svoj prvý let - išlo o vôbec prvý uskutočnený let na inej planéte. Vrtuľník odvtedy vykonal už deväť vzlietnutí.

Táto misia je súčasťou programu, ktorý zahŕňa aj misie na Mesiac s cieľom pripraviť sa na možný prieskum Marsu ľudskými posádkami.

Nech prestanú znieť zvony v kostoloch a umlčte aj kohútov, my chceme spať! Absurdné, čo žiadajú turisti pri Balatone
Požiadavky, ktorú adresovali turisti starostovi v obci pri Balatone v Maďarsku vyrazila mnohým dych. Turisti v petícii žiadali, aby predpoludním prestali v kostoloch znieť zvony. Petíciu odôvodnili tým, že na dovolenke chcú oddychovať a nie počúvať... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová