ŠKANDÁL: Cez špionážny softvér odpočúvali stovky novinárov, politikov, hláv štátov, premiérov či diplomatov
21 | 07 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Tajné služby a policajné orgány viacerých krajín údajne zneužili špionážny softvér izraelskej spoločnosti na rozsiahle odpočúvanie mobilov stoviek politikov, diplomatov, novinárov a aktivistov za ľudské práva na celom svete, informuje Der Tagessspiegel.


Podľa medializovaných informácií sa stovky novinárov, aktivistov a predstaviteľov opozície po celom svete zjavne stali obeťami rozsiahlych štátnych odpočúvaní. K takémuto záveru dospeli po prešetrovaní nemecké noviny „Süddeutsche Zeitung“ (SZ), „Zeit“, ale aj NDR, WDR a ďalších 15 redakcií z desiatich krajín.


Ako informovali médiá, tajné služby a policajné orgány viacerých krajín zneužili spyware izraelskej spoločnosti na odpočúvanie mobilných telefónov.


Konkurencia americkej F-35: Snímka novej ruskej stíhačky unikla na sociálnej sieti ešte pred premiérou (FOTO)
20 | 07 | 2021 | Tibor Sipos

Špionážny softvér Pegasus ako kybernetická zbraň

Novinárom sa podarilo vyhodnotiť databázu s viac ako 50 000 telefónnymi číslami, ktoré boli pravdepodobne od roku 2016 cieľom možného odpočúvania prostredníctvom klientov izraelskej spoločnosti NSO Group (Cyber intelligence for global security and stability). Tá vyvinula program Pegasus, ktorý sa podľa odborníkov považuje v súčasnosti za najvýkonnejší spyware – špionážny softvér na sledovanie mobilov, a bol klasifikovaný ako kybernetická zbraň.



Špionážny program dokáže obísť šifrovanie

Program je schopný odpočúvať infiltrované mobilné telefóny v reálnom čase a obísť šifrovanie služieb typu Messenger, ako sú WhatsApp či Signal. Podľa správy špionáž bola cielená aj na telefónne čísla množstva novinárov na celom svete.


Podľa novín „Guardian“ sú medzi nimi aj pracovníci spravodajských agentúr AFP, Reuters a AP, novín „New York Times“, „Le Monde“, „El País“ a vysielača Al-Džazíra, Rádia Slobodná Európa a CNN. Celkovo malo ísť o vyše 180 telefónnych čísiel novinárov.


Do mučiarne s Maďarmi!(Zsolt Pozsgai)
Komentár Zsolta Pozsgaia (Magyar Nemzet) Dvadsať najvplyvnejších dám v Bruseli vyslovilo svoj názor o Maďaroch. Devätnástim z nich sa venovať nemienim, ale jedna z nich za zmienku stojí. Od jej názoru mi vystúpili na čelo kropaje potu, pretože... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Na zozname aj hlavy štátov, premiéri, členovia kráľovskej rodiny a diplomati

Ako informoval denník „Washington Post“, na zozname boli aj telefónne čísla hláv štátov, premiérov, členov arabskej kráľovskej rodiny, diplomatov a podnikateľov. Nepodarilo sa jednoznačne zistiť, kto bol objednávateľom.  Niektoré čísla hackerom odolali.


Spoločnosť NSO Group program predáva údajne iba štátnym orgánom a za účelom boja proti terorizmu a závažnej trestnej činnosti. Na otázky médií skupina NSO reagovala, že nemá „žiaden prístup k údajom cieľových osôb“ svojich zákazníkov. Zber čísel môže mať „veľa legitímnych a úplne čistých možností použitia, ktoré nemajú nič spoločné so sledovaním, alebo NSO“.


Medzi novinármi, ktorých mobilné telefóny niesli stopy „úspešného“ útoku špionážneho programu Pegasus, boli aj dvaja reportéri z maďarského investigatívneho média Direkt36. Vyšetrovanie naznačuje, že tieto útoky podnikli vládne miesta v Maďarsku. Na dopyt maďarská vláda neodporovala tomuto obvineniu.


Brusel chce zmenu režimu v Poľsku a Maďarsku (Wolfgang Streeck)
Názor Wolfganga Streecka (The Epoch Times) Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Medzi odpočúvanými aj snúbenica zavraždeného novinára Džamála Chášukdžího

Podľa správy bola vo Francúzsku objektom špehovania okrem iných aj známa reportérka „Le Monde“. Z analýzy údajov a ďalšieho vyšetrovania sa zistilo, že útoky vychádzali z Maroka. Na otázku novinárov marocká vláda reagovala oznámením, že sa nepreukázali obchodné vzťahy medzi Marokom a spoločnosťou NSO Group.


K odpočúvaným osobám mala patriť aj Hatice Cengizová, snúbenica zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Jej mobil bol štyri dni po vražde napadnutý malvérom Pegasus. Skupina NSO uviedla, že technológia spoločnosti „nijakým spôsobom“ nesúvisí s vraždou novinára, uzatvára Der Tagesspiegel.


Prečo zanechávajú po sebe stopy iba ruskí hackeri
„Mnoho skupín pracujúcich pre vlády určitých krajín sa zámerne pokúša pomocou falošných techník presvedčiť analytikov, aby verili, že útok uskutočnila skupina z iného štátu,“ vraví kybernetický expert Dmitrij Galov. Uviedol... Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Imrich Kovačič