Podmienku zaočkovania na stretnutie s pápežom stanovil štát. Vatikán a slovenskí biskupi sa prispôsobili
21 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Na Slovensku sa hromadných podujatí môže zúčastňovať podľa platnej vyhlášky maximálne 1000 ľudí. Na stretnutie s pápežom pustia viac, ako 1000 ľudí. Podmienkou je, že musia byť plne očkovaní. Na cirkev sa spustila vlna kritiky. Jej predstavitelia tvrdia, že podmienku stanovil štát, Vatikán a slovenskí biskupi sa prispôsobili.


Rozhodnutie kritizovali aj niektorí samotní kňazi. Medzi nimi aj katolícky kňaz, premonštrát a bývalý novinár Karol Lovaš, ktorý svoj postoj zverejnil na sociálnej sieti. Predseda KBS sa bráni. Pre portál Postoj uviedol, že toto bola jediná možnosť, ak nemal byť počet účastníkov obmedzený. Postoj zisťoval aj názory iných kňazov a laikov. Tí, ktorí sa vyjadrili sa obávajú ešte väčšej polarizácii spoločnosti.
Podmienku plného zaočkovania stanovil štát

Hovorca KBS Martin Kramara vysvetlil, že podmienku zaočkovania stanovil štát, ktorý argumentoval bezpečnosťou. Akým spôsobom bude prebiehať kontrola očkovania nie je zatiaľ známe. Technické detaily sa podľa hovorcu po podmienkach stanovených štátom začnú dolaďovať. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová uviedla, že detaily sa v súčinnosti s Úradom verejného zdravotníctva dolaďujú.

Ľ. Lintner: Vstup na omše len pre zaočkovaných? Popretie Kristovho učenia v jeho podstate
„Pápež určite neprisľúbil návštevu Slovenska, aby sa mohol stretnúť iba so zaočkovanými. Nepochybne verí, že jeho slovo bude zasiate aj do sŕdc nezaočkovaných. Bývalý kazateľ a súčasný premiér E. Heger, aby učinil zadosť svojmu učeniu, by mal... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Petra Demková

Vymedzenie je nešťastné, aj pre svoju symboliku

Farári chápu rozhorčenie ľudu. Marián Gavenda, farár v Devíne má obavy, že takýto krok zo strany štátu postihne najmä bežných ľudí. Upozorňuje, že motivácia k očkovaniu, môže byť vnímaná aj ako donucovanie. Poukazuje na prímorské letoviská plné ľudí, kde postačuje okrem očkovania aj potvrdenie o testovaní.

Podľa Šústa chýba poctivá diskusia a energia sa vlieva iba do kampane. Obáva sa spôsobov, ktoré spoločnosť rozdeľujú. Riešenie je podľa neho nešťastné aj pre svoju symboliku. „Nezaočkovaní sú v očiach elity mýtnikmi a hriešnikmi dnešnej doby," uviedol predseda Spoločenstva Ladislava Hanusa pre portál Postoj.

Návštevu pápeža zneužili politici na ešte väčší rozkol medzi ľuďmi, aj medzi kresťanmi, hnevá sa Matovičova sestra Belicová
Návšteva pápeža Františka na Slovensku bude opäť veľkou vecou pre našich veriacich. Žiaľ, ale len pre tých zaočkovaných. Ostatní sú opäť zaradení medzi tých, ktorí sú nežiadúci. S kritikou „odstaviť“ nezaočkovaných kresťanov od účasti na návšteve... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik