Ďalšie svinstvo. Matovič odmieta zvýšiť príspevky na opatrovanie ťažko chorých. V mene reforiem
11 | 06 | 2021 I Peter Sulek
Ministerstvo financií žiada rezort práce o neuveriteľnú vec. Chce, aby sa od júla tohto roka nezvyšovali peňažné príspevky na opatrovanie a hodinová sadzba osobnej asistencie. Plánujú aj drasticky znížiť počty opatrovateľov. Antisociálne zverstvá tejto koalície pokračujú.

Príspevok na opatrovanie podľa Matovičovho ministerstva financií už dnes zabezpečuje opatrovateľovi príjem nad úrovňou hranice rizika chudoby. Je vraj porovnateľný s príjmom zamestnancov v tejto oblasti. Základná výška peňažného príspevku je pritom aktuálne len vo výške 476 eur pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP. A 634 eur pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s ŤZP. Hlboko pod výškou minimálnej mzdy.
Koalícia antisociálnych svinstiev

Rezort financií to uviedol ako zásadnú pripomienku k návrhu nariadenia vlády o výške sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výške peňažného príspevku na opatrovanie.

Vládni sociálni netvorovia nevyplatili 13. dôchodky v pôvodnej výške, pracujúcich pripravili o vyššiu minimálnu mzdu, o vyššie príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov, deti o obedy zadarmo a naposledy ohlásili masové rušenie nemocničných lôžok či vlakov zadarmo. V prípade nenavýšenia príspevkov na opatrovanie o ďalšie svinstvo koalície na tých najslabších a najzraniteľnejších.

Zverstvá tejto vlády: Zrušia deväťtisíc nemocničných lôžok a vlaky zadarmo, zvýšia dane
Na zverstvá súčasnej vlády v oblasti sociálnej politiky doplatia bežní ľudia. Osoby s nízkymi príjmami budú doslova živoriť. Chudoba na Slovensku porastie. Čítať ďalej
07 | 06 | 2021 | Peter Sulek

Matovič uprednostňuje údajné reformy pred ľudskými životmi

„Výrazné zvyšovanie príspevkov pre opatrovateľov v domácnosti pred plánovanými reformami v oblasti dlhodobej sociálno-zdravotnej starostlivosti v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR môže pôsobiť negatívne na zamestnanosť v odvetví," varuje ministerstvo financií. Za povšimnutie stojí slovo "môže". Teda nemusí a Matovičove ministerstvo len manipuluje.

Kritériá na poberanie príspevku na opatrovanie sú dnes podľa rezortu nastavené tak, že tento príspevok môžu poberať len osoby v dvoch najvyšších stupňoch odkázanosti. „Na Slovensku je dnes viac ako 80 percent posudzovaných osôb zaradených do týchto stupňov odkázanosti, zatiaľ čo napríklad v Českej republike je to len viac ako 30 percent," tvrdí ministerstvo.

Je to však naozaj tak? Je porovnateľná situácia, keď sa opatrovateľ nemá reálnu šancu normálne zamestnať so situáciou, keď si človek môže vybrať zamestnanie? Ďalšia manipulácia.

Ján Baránek: „Matovič nemá empatiu, je sociálny idiot a pojem sociálna politika mu nehovorí nič“
Matovičova nečakaná pro-rodinná rétorika má podľa Jána Baránka len jeden dôvod: „Myslím si, že je to prasprosté kupovanie si voličov v osadách, ktorí už ani dnes nemajú žiadne pracovné návyky.“ Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Petra Demková

Plánuje Matovič redukciu ťažko chorých?

Plánovaná reforma posudkovej činnosti, ktorá by sa mala zrealizovať do prvého kvartálu 2023, by podľa ministerstva financií mala poukázať na skutočnú potrebu odkázaných osôb a prehodnotiť poberateľov príspevkov. Inak povedané Matovič chce znížiť počet opatrovateľov. Tí sa však väčšinou starajú o ťažko chorých rodinných príslušníkov a okrem iného aj odbremeňujú systém zariadení pre seniorov.
Zverstvá na pokračovanie

Opatrovateľom v produktívnom veku a opatrovateľom, ktorí dostávajú dôchodkovú dávku, sa pôvodne mal od začiatku júla tohto roka zvýšiť príspevok na opatrovanie. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Príspevok pre poberateľov v produktívnom veku pri celodennom opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím mal stúpnuť o 32 eur na 508 eura mesačne. Ten by ani po zvýšení nedosahoval výšku čistej minimálnej mzdy.

Ak poberateľ príspevku dostáva nejaký druh dôchodku a celodenne opatruje jednu osobu s ŤZP, príspevok mal ísť nahor o 16 eur na 254 eura. Od začiatku budúceho mesiaca mala vzrásť aj sadzba za jednu hodinu osobnej asistencie, a to o 64 centov na 4,82 eura. Táto sadzba slúži na výpočet výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu.

Je Krajniak bezcitný sociálny netvor? Slováci pôjdu do dôchodku neskôr. Pred smrťou!?
Aj Kaník by mu mohol závidieť. Zdá sa, že sociálny netvor z éry Dzurindovej privatizácie štátneho majetku a antisociálnych reforiem, Ľudo Kaník, má svojho nástupcu. Križiaka Milana Krajniaka. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Peter Sulek