Chce sa Heger zbaviť sektárskej minulosti? Videá jeho kázní v tranze miznú z internetu
11 | 06 | 2021 I Peter Sulek
Salarabanda. Premiér Heger patrí medzi takzvaných charizmatikov. Spoločenstvu, ktorého je predseda vlády členom, sa nepáči, že si videá s jeho kázňami v tranze ktokoľvek sťahuje a šíri. Skôr sa to však nepáči samotnému Hegerovi. Videá totiž pôsobia mimoriadne divne a sektársky.

Keď sa minulý rok moci ujala nová vláda Igora Matoviča, éterom sa začali šíriť divné videá Krajčího a Hegera. Pôsobia na nich, akoby boli v stavoch tranzu. Zistilo sa, že vtedajší šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí a minister financií Eduard Heger sú členmi sektársky pôsobiacich charizmatikov.
Videá začali miznúť

Vlani na jar sa napríklad Facebookom šírilo video z roku 2016, v ktorom Krajčí opisuje, ako sa modlil za muža cvičiaceho jogu. Hovoril, ako tohto muža oslobodil s pomocou Ducha Svätého, ktorý do Krajčího údajne vstúpil.

Neskôr sa zdieľalo video z roku 2017, kde ako kazateľ vystupuje Heger, ktorý hovorí o svojom vlastnom vzťahu k Duchu Svätému. V apríli tohto roku sa stal Heger predsedom vlády. No a vzápätí začali všetky videá, v ktorých Heger káže, z internetu miznúť.

Bude nasledujúci premiér ovládaný Duchom Svätým? Hegerova fanatická viera nemá hraníc
V prípade demisie predsedu vlády Igora Matoviča je minister financií Eduard Heger pripravený prevziať kreslo premiéra, čo potvrdili aj viaceré zdroje z hnutia OĽaNO. Jeho dobré stránky ako je komunikácia s verejnosťou však môže zatieniť náboženský... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Timotej Dudka

Zbavuje sa Heger sektárskej minulosti?

O téme píšu Aktuality.sk a upozornil ich na to Jaroslav Šmidovič, administrátor youtubového kanála, ktorý videá zverejňoval.

YouTube mal najskôr pre porušenie autorských práv zmazať spomínané videá a napokon aj celý kanál. Redaktor portálu sa snažil zistiť, čo sa stalo.

Zistil, že za postupným odstraňovaním videí z online priestoru stojí Spoločenstvo pri Dóme sv. Martina, ktoré je ich pôvodným autorom. Ide o združenie ľudí, ktorí sa stretávajú pri spoločných modlitbách, patrí medzi nich aj predseda vlády.

Spoločenstva sa Aktuality pýtali, prečo sa rozhodli videá mazať. Na ich e-mail nikto neodpovedal. V mailovej komunikácii s majiteľom youtubového kanála Šmidovičom však predstaviteľka Martindomu vysvetľuje dôvody ich konania.

Nejde podľa nej o žiadne zatajovanie či zapieranie viery zo strany premiéra. Videá však vraj často ktokoľvek bez súhlasu sťahoval, povytŕhal veci z kontextu, prestrihal a šíril nepravdy a hoaxy.

Aby zabránili podobným zneužitiam, rozhodli sa všetky videá s premiérom stiahnuť. Úrad vlády v odpovedi na otázky uviedol, že odstraňovanie videí neinicioval predseda vlády. Tomu však asi nikto neuverí. Pravdepodobnejšie znie vysvetlenie, že Heger by sa rád zbavil svojej sektárskej minulosti.

Sú premiér Heger, exminister Krajčí a ďalší členovia OĽaNO v extrémistickom náboženskom spoločenstve?
Sú Marek Krajčí a Eduard Heger náboženskí extrémisti? V hnutiach, ktoré koketujú s týmto druhom extrémizmu, sú aj ďalší poslanci z vládneho OĽaNO. Alebo mnohí sú významní podporovatelia ideológie hnutia. V kombinácii s faktom, že ovládajú štát a... Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | IvanBrožík

Modlitby v tajomnom jazyku

Hoci je autorom videí Spoločenstvo pri Dóme sv. Martina, Šmidoviča rozhodnutie spoločnosti Google, pod ktorú YouTube patrí, nahnevalo. Videá teda naďalej publikuje na svojej stránke na Facebooku.

Tvrdí, že on aj ďalší ľudia sa zverejňovaním takýchto videí snažia pomáhať obetiam fanatických náboženských zoskupení, ktoré majú charakteristiky sekty.

„Dôvod, prečo som zverejnil kritické videá o Hegerovi či Krajčím, je ten, aby verejnosť poznala pravdu aj o náboženskom fundamentalizme v strane OĽaNO,“ vysvetľuje.

Stretnutia charizmatických spoločenstiev sú veľmi špecifické a môžu ich sprevádzať javy, ktoré sú pre iných ľudí len ťažko pochopiteľné.

Často ide o modlitby v tajomnom jazyku či neustále dvíhanie rúk. Ani všetci kňazi a biskupi sa navyše s charizmatickým hnutím nestotožňujú. Charizmatikom vyčítajú, že až príliš pracujú s emóciami ľudí a nesústredia sa na to podstatné alebo obchádzajú katolícku náuku.

Bude nasledujúci premiér ovládaný Duchom Svätým? Hegerova fanatická viera nemá hraníc
V prípade demisie predsedu vlády Igora Matoviča je minister financií Eduard Heger pripravený prevziať kreslo premiéra, čo potvrdili aj viaceré zdroje z hnutia OĽaNO. Jeho dobré stránky ako je komunikácia s verejnosťou však môže zatieniť náboženský... Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Timotej Dudka