Vďačným zdrojom pracovných síl na Slovensku je Maďarsko. Tam sú platy oveľa nižšie
04 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Kedysi prúdili Slováci za lepšou prácou za Dunaj. Dnes húfne prichádzajú Maďari do slovenských fabrík. Na Slovensku zarobia viac ako doma. Finančný rozdiel je naozaj značný. Trend sa otočil. Lákajú ich slovenské platy a benefity.


"Nedostatok pracovnej sily na Slovensku vyústil do verbovania zahraničných pracovníkov. Vďačným zdrojom nových ľudí je Maďarsko, kde sú platy oveľa nižšie," píše portál Dnes24.  Maďarov lákajú najmä slovenské firmy v automobilovom a elektrotechnickom priemysle.
Šikovní pracovníci zo Slovenska sú rozchytaní. Odišli za prácou do západnej Európy

Na Slovensku chýba dostatok kvalifikovaných pracovných síl.  „Slovenskí sprostredkovatelia hľadajú maďarských pracovníkov najmä v blízkosti hraníc okolo Győru, Komáromu, Ostrihomu a Taty. Využívajú pritom online ponuky práce aj obyčajné letáky." Píše portál Dnes24, ktorý čerpá z maďarského portálu penzcentrum.hu.

Maďarom sa páčia pracovné ponuky. Najmä vyšší plat. A atraktívne benefity. Preplácajú sa im náklady na cestovanie, ubytovanie i stravu.

Bojovníčka proti covidovej hystérii Ilona Csáková: Kvôli peniazom ničíte naše životy, ste vrahovia!
02 | 06 | 2021 | Tibor Sipos

Maďari sú spokojní aj s nižším platom, ako dostávajú Slováci

Firmy podľa Dnes24, ponúkajú v automobilovom a elektrotechnickom sektore Maďarom plat 265-tisíc forintov. V prepočte ide o 765 eur. To je málo. Dokazuje to aj portál platy.sk. "Podľa štatistík zamestnanci v slovenských automobilkách zarábajú v priemere od 984 eur do 1905 eur," píše portál Dnes24.

Maďari sú spokojní. Priemerný hrubý plat v Maďarsku bol vlani zhruba 716 eur.
Maďarský zamestnanec zarobí na Slovensku viac, ako v Maďarsku

Priemerná mzda na Slovensku sa pohybuje okolo 950 eur. V Maďarsku to je 765 Eur. Maďarský zamestnanec, pod slovenským zamestnávateľom zarobí zhruba aj o 234 eur viac.

"V skutočnosti to však môže byť ešte väčší rozdiel. Portál slovenskú priemernú mzdu podhodnotil. Oficiálne sa na Slovensku tento rok v priemere zarába 1100 eur," píše Dnes24.

Koronová erózia občianskych slobôd  (Lisa Hänelová)
Komentár Lisa Hänelová (Deutsche Welle) Čítať ďalej
03 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová