O pár dní nás čaká na oblohe nebeské divadlo. Kto ho prepasie, ďalšieho takého sa už nedožije
02 | 06 | 2021 I Jozef Uhlarik

Patríte medzi tých, čo radi pozorujú na oblohe zvláštne javy, ako je zatmenie slnka či mesiaca? Ak áno, o pár dní máte možnosť jeden pozorovať. Teda ak bude priaznivé počasie. Kto ho neuvidí, má smolu. Niečo také u nás už nikdy neuvidí.


Slovákov čaká v tomto mesiaci zatmenia slnka, ktoré by malo byť dobre viditeľné z celého nášho územia. Niečo podobné sme tu mali síce iba pred šiestimi rokmi, no kto ho neuvidí tentokrát, ďalšieho sa už podľa portálu cas.sk, nedožije. Prísť by malo totiž až v roku 2179!
Jav potrvá asi dve hodiny a na jeho pozorovanie potrebujete filter

Zatmenie slnka, ktoré je nielen veľmi obľúbeným, ale aj mystickým javom, sme nad naším územím naposledy pozorovali 20. marca 2015. A o pár dní nás čaká opäť, aj keď iba čiastočné. Udiať by sa to malo 10. júna a mali by sme ho vidieť z celého Slovenska. Pri najväčšom zákryte síce mesiac pokryje iba 19 percent slnečného disku, ale výnimočné bude tým, že prebehne veľmi vysoko. A čo je ešte výnimočnejšie, ďalšieho takého prekrytia slnka mesiacom sa už nikto z nás nedožije, pretože podľa astrofotografa Petra Horáleka úkaz prebehne tak vysoko nad naším územím až roku 2179.

Iných, nie však takých vysokých čiastočných zatmení Slnka, bude najbližších 10 rokov viacero. Úkaz sa do roku 2030 má zopakovať ešte ďalších šesťkrát a najvýraznejší bude podľa Horálka v roku 2026. Jav, ktorý budeme na našej oblohe môcť pozorovať 10. júna, potrvá približne dve hodiny a to od 12:00 do 14:00 h. A ešte upozornenie pre tých, ktorí sa úkaz chystajú pozorovať. Nezabudnite na ochranný filter očí!

Koniec sveta tento víkend? Podľa mayského kalendára svet skončí zatmením slnka 21. júna
Koniec sveta bol falošne predpovedaný pri mnohých minulých príležitostiach, ale niektorí konšpirační teoretici sa domnievajú, že najnovšie predpovede by mohli byť správne, informuje portál Express.co.uk. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Marek Molnár