Budeme oslavovať 120-ku?: Izraelskí vedci predĺžili život myší, to isté je možné aj u ľudí
02 | 06 | 2021 I Diana Zaťková

Nová štúdia, v rámci ktorej vedci predĺžili životnosť laboratórnych myší o 23 percent prostredníctvom špeciálneho proteínu, môže pripraviť cestu pre ľudí. V neďalekej budúcnosti by sme mohli osláviť 120. narodeniny, informuje portál RT.



Za všetko môže proteín SIRT6



Izraelskí vedci zvýšili prísun proteínu SIRT6 dovedna 250 myšiam. Tento proteín „riadi mieru zdravého starnutia“, ale s vekom zvyčajne klesá. V prípade myší dosiahli veci neuveriteľné výsledky.

Očakávaná dĺžka života ich testovaných myší sa nielen zvýšila o 23 percent, ale boli tiež mladšie a menej náchylné na rakovinu v porovnaní s bežnými myšami. Uvádza sa to v recenzovanom príspevku, ktorý bol nedávno publikovaný v časopise Nature Communications.

"Zmeny, ktoré sme videli na myšiach, sa dajú preniesť na človeka, a ak by to tak bolo, bolo by to vzrušujúce," uviedol pre denník Times of Israel profesor Haim Cohen z Bar-Ilan University, ktorý stál na čele výskumu.

Bude prvá trans žena súťažiť na olympiáde v Tokiu? Súperky sa búria
Tohtoročné letné olympijské hry v Tokiu môžu byť prvé v histórii, na ktorých bude súťažiť aj trans osoba. Laurel Hubbardová by mohla v Tokiu nastúpiť proti ženám. V ženskej kategórii vzbudzuje kritiku. Súperky sa búria. A účasť Novozélanďanky... Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Budeme oslavovať 120-ku?

Ak ľudia dostanú ekvivalentnú bielkovinu, ich priemerná dĺžka života môže dosiahnuť takmer 120 rokov, uviedol. V roku 2019, pred pandémiou Covid-19, OSN odhadovala priemernú dĺžku života na 72,6 rokov.

Cohenovo laboratórium v ​​súčasnosti hľadá spôsoby, ako bezpečne zvýšiť hladinu proteínu SIRT6 u ľudí. Myši boli geneticky modifikované, ale na dosiahnutie rovnakého účinku by ľudia potrebovali lieky.

„Vyvíjame malé molekuly, ktoré môžu zvyšovať hladinu SIRT6 alebo zvyšovať aktivitu existujúcich množstiev proteínu,“ uviedol vedec. Dodal, že konkrétne výsledky očakáva o dva alebo tri roky.

„Desaťtisíce ľudí zomreli zbytočne,“ tvrdé obvinenia najbližších na adresu Johnsona
V Londýne to vrie. Dominic Cummings, bývalá pravá ruka britského premiéra Borisa Johnsona, vypovedal pred výborom Dolnej snemovne. Vládu obvinil zo zlyhania v čase koronakrízy, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
01 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nielen dlhší život, ale aj kvalitnejší

Príznakom starnutia u myší je strata schopnosti extrahovať energiu z tukov a kyseliny mliečnej po malom období bez jedla. Podľa článku však zvieratá s vysokou úrovňou SIRT6 nemali až taký problém napriek vyššiemu veku.

Navyše ich život nebol len dlhší, ale kvalitnejší, pretože mali menej cholesterolu, vykazovali menej prípadov rakoviny a mohli bežať rýchlejšie.

"My sme mali knihy, zatiaľ čo u vás len kvákali ropuchy,“ porovnáva ukrajinský politik Kyjev s Moskvou
01 | 06 | 2021 | Diana Zaťková