Čína chce partnerstvom s Ruskom napraviť „globálnu poruchu“, ktorú zanechal Trump
27 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Čínsky štátny denník Global Times v stredu hovoril o vzrastajúcom spojenectve medzi Čínou a Ruskom ako o príležitosti napraviť „nebezpečný trend“, ktorý americká politika pod vládou DonaldaTrumpa rozšírila po celom svete, informuje portál Breitbart.


Čínski analytici tvrdia, že nedávna zmena bola všeobecne spôsobená poklesom hegemónie USA a nielen tlak a nepriateľstvo USA prinútili Čínu a Rusko, aby sa zblížili.
Úpadok hegemónie USA?

Pokles sily a vplyvu Washingtonu v niektorých regiónoch spôsobil, že Peking a Moskva sa snažia zaistiť nový regionálny poriadok na stabilizáciu situácie a ochranu ich záujmov, píše Global Times.

Príležitosťou pre tieto úvahy bolo kolo „strategických bezpečnostných konzultácií“ v Moskve, ktoré sa uskutočnili medzi čínskym diplomatom a členom ústredného výboru Čínskej komunistickej strany (ČKS) Jang Jieči a tajomníkom Ruskej bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom.

Lukašenko: "Západ využíva Bielorusko ako skúšobňu pred tým pravým útokom. Útokom na Rusko!"
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Hrdina komunistickej strany

Yang je čínsky diplomat, ktorý prednášal na marcovom stretnutí na Aljaške tirádu o americkom pokrytectve ohromenému americkému ministrovi Antonovi Blinkenovi. Toho osočil, že USA nie sú kvalifikované na to, aby „hovorili s Čínou z pozície sily“.

Komunistická strana považuje Yang za hrdinu, ktorý ponížil Blinkena a obnovil morálny vzťah medzi Čínou a západným svetom.

Podobné poznámky Číny a Ruska smerom k USA sú jasným signálom pre svet, že hegemónia USA už nebude tolerovaná a svetový poriadok, v ktorom dominujú USA a ich spojenci, nie je schopný udržať stabilitu v mnohých regiónoch.

Čína odmieta Bidenovo obvinenie: "Covid z laboratória neunikol, iba ak z amerického!"
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Teraz, keď je Trump na vedľajšej koľaji, Peking a Moskva sa môžu spojiť pri odstraňovaní škôd, počnúc Afganistanom. Global Times tiež naznačil, že USA sa boja rastúceho čínsko-ruského spojenectva a pokúsia sa bezvýsledne sabotovať ich priateľstvo.
Strategické partnerstvo

"Čína a Rusko sa strategicky zblížili, pretože USA a ich hlavní spojenci potlačili tieto dve krajiny. Čínsko-ruské komplexné strategické partnerstvo pre koordináciu pre novú éru je však oveľa silnejšie ako dočasná geopolitická dynamika. Strategická vzájomná závislosť Číny a Ruska, ako aj ich vzájomne prepojené záujmy, sa stávajú natoľko cennými, že za ne nemožno vymeniť žiadny ekvivalent na svete," píše Global Times.

"Stretnutie Putin/Biden naplánované na 16. júna je všeobecne vnímané ako olivová ratolesť amerického prezidenta voči jeho ruskému náprotivku a niektorí pozorovatelia tvrdia, že môže ísť o ďalší pokus Washingtonu vraziť klin medzi Moskvu a Peking," uvádza sa v South China Morning Post.

Putin: "Povinné očkovanie sa v žiadnom prípade zavádzať nebude"
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Pomoc v čínsko-americkej vojne

Docent Arťom Lukin z ruskej Federácie na Ďalekom východe zašiel ešte ďalej a naznačil, že americkí stratégovia sa obávajú spojenia Ruska s Čínou a hlavne porážky USA vo veľkých vojenských nasadeniach.

„Pozícia Ruska môže byť kľúčová v prípade čoraz pravdepodobnejšieho vojenského konfliktu medzi Čínou a USA. Silné vzťahy s Moskvou by minimálne zabezpečili severné a stredoázijské hranice Číny - a nemožno dokonca vylúčiť, že by Rusko mohlo poskytnúť priamu pomoc Pekingu v čínsko-americkej vojne,“ uviedol Lukin.

Summit Putin/Biden nebude o obnovovaní naštrbených vzťahov, upozorňuje Kremeľ
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková