Škandál: Dovolenková sezóna sa blíži a Slovensko stále nemá Covid pasy!
18 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko spinká ako Šípková Ruženka. Teda najmä kompetentní, ktorým akosi nedošlo, že sa blíži leto a s ním čas dovoleniek. Ak chcú Slováci cestovať do zahraničia, musia mať do väčšiny krajín očkovací preukaz.


Keďže Slovensko sa ešte nezobudilo, naskytá sa problém. Nielenže mnohí naši odborníci z radov analytikov kritizujú neprehľadný Covid automat, ale kritike sa nevyhlo ani to, že stále nemáme buď Covid pas, alebo potvrdenia o zaočkovaní alebo o teste v niektorom zo svetových jazykov. Ako informuje portál slovensko.hnonline, bez toho nás do zahraničia nepustia.
Namiesto preukazu poslúži zatiaľ ako alternatíva univerzálne tlačivo

Pomôcť dostať sa cez hranice by nám mohol aspoň tento očkovací preukaz. Zdroj: facebook.com


Mnohí Slováci sa už chystajú dovolenkovať v zahraničí, lenže to zatiaľ nebude možné, pretože nám chýba Medzinárodný očkovací preukaz. Naši kompetentní sa totiž k nemu zatiaľ nedopracovali, a tak v najbližších dňoch by mohla byť k dispozícii aspoň alternatíva v podobe akého univerzálneho tlačiva. Problém je aj v tom, že každá krajina si upravuje podmienky vstupu na jej územie samostatne. Prirodzene, samozrejmosťou zostávajú antigénové testy nie staršie ako 24 hodín alebo RT-PCR testy, ktoré môžu mať maximálne 72 hodín. Viaceré štáty okrem toho vyžadujú aj registračné formuláre, ktoré je návštevník povinný vyplniť pred vstupom na ich územie, čo sa týka aj zaočkovaných, ktorí musia pred cesto do zahraničia ešte navštíviť svojho všeobecného lekára.

„Ak niekto plánuje vycestovať do aktuálne povolených destinácií, musí najskôr dostať potvrdenie o očkovaní do Medzinárodného očkovacieho preukazu,“ upozorňuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. Problém ale je, že na Slovensku taký zatiaľ nemáme. „Aktuálne pracujeme na univerzálnom tlačive, ktoré každý dostane hneď po očkovaní. Pôjde o medzinárodne uznávaný doklad,“ skonštatovala Eliášová pre Hospodárske noviny.

Bukovský: Covid pas mal byť hoax. Dnes? Realita
16 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Pri príchode zo zahraničia sa pre Slovákov na hraniciach zatiaľ nič nemení

Covid pasy by mali podľa rezortu zdravotníctva začať platiť už koncom júna a ministerstvo na nich spolupracuje s ministerstvami vnútra a informatizácie. „Projekt zavedenia green pasov je nastavený tak, aby 26. júna vstúpil do platnosti,“ dodala Zuzana Eliášová. Upraviť a zjednodušiť cestovateľské podmienky môže podľa Kataríny Šuchterovej z cestovnej kancelárie Pelikán aj covid certifikát. Ten má priniesť najmä zjednotenie a prehľadnosť opatrení na vycestovanie do iných krajín a zároveň bude slúžiť ako potvrdenie, že cestovateľ spĺňa aspoň jednu z troch podmienok, teda očkovanie, test, alebo imunita.

Pri príchode zo zahraničia sa pre Slovákov na hraniciach zatiaľ nič nemení, teda výnimku z osemdňovej karantény majú zaočkovaní a tí, ktorí už COVID-19 prekonali. Ostatní ihneď po vstupe do krajiny môžu absolvovať povinné testovanie a v izolácii počkať na výsledok. Žiaľ, neexistuje ani cestovateľský semafor, o ktorom sa hovorí už dlhší čas. Aj toto odrádza veľké množstvo ľudí pred cestou na dovolenku do zahraničia. „Mali byť známe už minulý týždeň, stále však nič nevieme. Povinná karanténa znižuje počet klientov,“ netají Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour, podľa ktorého naše cestované kancelárie potrebujú urýchlene poznať podmienky a pravidlá platné počas letnej sezóny.

Briti vyvíjajú Covid pasy, ktoré rozpoznajú vašu tvár. Nastanú Orwellovské časy?
Technické firmy financované britskou vládou vyvíjajú systémy rozpoznávania tváre, ktoré by mohli súkromné ​​podniky, ako sú pohostinstvá, používať ako očkovacie pasy proti koronavírusu, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Diana Zaťková