Násilie v Izraeli a Gaze sa stupňuje. Vstúpte do izraelského protiraketového krytu (VIDEO)
14 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Násilie v Izraeli a Gaze sa stupňuje. Keď zaznejú sirény a zhora padajú rakety, Izraelčania utekajú do krytov. Sledujte, ako Asiya Apakova z RT absolvuje prehliadku bezpečnostnej miestnosti budovy.




Uprostred posledného kola násilia medzi Izraelom a Hamasom sa v utorok večer nad Tel Avivom rozozvučali sirény, keď k mestu smerovali stovky rakiet vystrelených z Gazy. Kvílenie sirén je pre Izraelčanov žijúcich v dosahu rakiet Hamasu známym zvukom a vysiela jasnú správu - okamžite sa kryte.
Naživo v izraelskom kryte

Výkonná producentka RT Asiya Apakova žije v Tel Avive a absolvovala prehliadku krytu svojho bytového domu. Kryt, ktorý sa nachádza za silnými železnými dverami vo vstupnej hale budovy, umožňuje obyvateľom bezpečne prečkať nálety.

Kým niektorí obyvatelia majú doma osobné kryty, do spoločného je možné vziať každého, ako aj chodcov z okolia.

"Na Blízkom východe hrozí vojna v plnom rozsahu a USA mlčia," varuje vyslanec OSN
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Budova je zvyčajne zamknutá, predné dvere sú však počas útokov otvorené. "Dvere sú otvorené, takže každý, kto je počas útoku vonku, sa môže dostať do budovy a do krytu," vysvetlila Apakova.



Každý obyvateľ má kľúč od krytu, ktorý slúži v čase mieru ako pivnica. Obyvatelia vnútri nechávajú vrecia so zásobami - vodou, občerstvením -, aby ich mohli počas bombardovania využiť. Dve klimatizačné jednotky zaručujú vo vnútri krytu výmenu vzduchu.

Kryt má jedno okno, ale za ním „železné žalúzie“. "Zatvoríte žalúzie, zatvoríte okno a to je všetko, potom zatvoríte dvere," vysvetlila Apakova.

Izraelská armáda sa v pásme Gazy sústreďuje na cielené útoky na militantov
Izraelské letectvo pokračovalo v stredu ráno v útokoch na palestínske pásmo Gazy, pričom sa zameralo na cielené operácie. Pri jednej z nich boli eliminovaní dvaja "kľúčoví operatívci" z vojenskej rozviedky radikálneho hnutia Hamas. ... Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | tasr

Na presun do krytu dve minúty

Od okamihu odpálenia rakety v Gaze majú obyvatelia Tel Avivu zhruba dve minúty na to, aby sa dostali do krytu. Tí, ktorí bývajú bližšie, napríklad v mestách Aškelon alebo Sderot, môžu mať na prípravu menej ako 30 sekúnd. Izraelský raketový obranný systém Železná kupola dokáže zachytiť okolo 90 percent prichádzajúcich rakiet, ale pretrvávajúca paľba z Gazy v posledných dňoch dokázala jeho schopnosti prekonať .

Obyvatelia Gazy však takúto ochranu nemajú. Kým rakety Hamasu zabili šesť Izraelčanov vrátane dvoch detí, odvetné útoky izraelskej armády zabili podľa údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva 56 Palestínčanov, z toho 14 detí.

Nástupom Bidena k moci sa Blízky východ mení na sud pušného prachu, tvrdí izraelská odborníčka
11 | 05 | 2021 | Tibor Sipos