M.Kolíková ostáva vo funkcii, podporilo ju však len 63 poslancov koalície
11 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) ostáva vo funkcii. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR v pondelkovom hlasovaní. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministerke bolo 51 poslancov zo 117 prítomných, 63 boli proti, dvaja sa zdržali, jeden poslanec nehlasoval.


Za odvolanie Kolíkovej z funkcie hlasoval okrem opozičných poslaneckých klubov aj koaličný poslanec Martin Čepček (OĽANO). Kolíkovú chceli v hlasovaní odvolať aj nezaradení poslanci okrem Tomáša Valáška a Miroslava Kollára, ktorí hlasovali proti návrhu. Strany SaS, Sme rodina, Za ľudí boli proti odvolaniu. Rovnako hlasovala aj časť klubu OĽANO. Približne polovica vládneho hnutia nebola na hlasovaní prítomná, dvaja poslanci OĽANO sa zdržali.

Kolíková sa po hlasovaní poďakovala za silnú podporu zo strany Za ľudí. "Súčasne vnímam veľmi silnú podporu pána premiéra," poznamenala s tým, že ako silné vníma aj vyjadrenie podpredsedu parlamentu Gábora Grendela (OĽANO) pred hlasovaním.

Chystá sa výmena predsedníčky v strane Za ľudí?
V strane Za ľudí zrejme dochádza pomaly, ale isto k výmene na poste predsedníčky. Veronika Remišová stráca podporu kľúčových ľudí, tvrdí odchádzajúca Letanovská. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Iza Bela


Chápe to tak, že majú zhodu na reformách v justícii a môže počítať s podporu poslancov OĽANO. Nemyslí si, že sa budú ešte k téme nejasností hnutia OĽANO o obstarávaní budovy, v ktorej sídli rezort spravodlivosti, vracať. Na otázku, či ešte pôjde okolnosti vysvetľovať na ich klub odpovedala, že z ich strany už v pondelok večer nebol záujem o stretnutie.

Návrh na vyslovenie nedôvery Kolíkovej podal opozičný Smer-SD. Šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna.

Diskusia k návrhu na Kolíkovej odvolanie trvala celý deň, vystúpilo v nej takmer 20 rečníkov. Za ľudí deklarovalo Kolíkovej podporu. Krátko pred hlasovaním vyjadrila podporu ministerke predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel pred hlasovaním uviedol, že OĽANO nepodporí návrh opozície. Dodal, že reformy ministerky spravodlivosti majú podporu OĽANO. Šéf strany Smer-SD Robert Fico zopakoval dôvody, pre ktoré chceli Kolíkovú odvolať. Naďalej hovoril o klientelizme a konflikte záujmov.

Drgonec: Kolíkova nie je odborne zdatná na post ministerky spravodlivosti. Je drzá a nesebakritická
Bývalý sudca ústavného súdu Ján Drgonec vyhlásil, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nie je odborne zdatná na post, ktorý zastáva. Navyše je drzá a nesebakritická, informuje portál Parlamentné Listy. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca