Múzeum SNP volá občanov na pomoc petíciou: Pod Naďov rezort nejdeme, to je ideologizovanie dejín
10 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Múzeum SNP protestuje proti náhlemu prechodu pod ministerstvo obrany. V elektronickej petícii uvádza, že dejiny chcú jeho pracovníci skúmať v plnom rozsahu a bez ideológie a jednostrannej orientácie. Inštitúcia podľa nich nebola nikdy tak ohrozená, ako je dnes. Ministerku kultúry žiadajú o prehodnotenie rozhodnutia. 


"Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa začalo brániť proti prechodu pod gesciu ministerstva obrany. Jeho predstavitelia za týmto účelom po novom stavili na internetovú petíciu." Píše web srspol.sk. Adresu petície a možnosť prihlásiť sa k nej možno na tejto adrese.

Predmetná petícia, reprofoto FB

Múzeum nie sú kasárne

V elektronickom dokumente, ktorý dovedna podpísalo viac ako tisíc ľudí, pripomínajú, že múzeum je konsolidovaná a medzinárodne uznávaná vedecká inštitúcia s partnerskými múzeami, univerzitami a vedeckými inštitúciami v mnohých krajinách sveta.

Naď nazval slovenských motorkárov kolaborantmi a idiotmi, ľudia mu to následne poriadne vytmavili!
Minister obrany Jaroslav Naď sa na sociálnej sieti vyjadril, že slovenskí motorkári sú užitoční idioti ruskej propagandy a dokonca ich nazval aj vlastizradcami, v prípade, ak nevedia, čo a pre koho konajú. Vraj mu je ich "v podstate ľúto".... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | René Skalný

Povstanie nie je iba armádna téma

„Nie sme v žiadnom prípade múzeom vojenského charakteru a odmietame vnucovanie výlučne vojenskej orientácie vo vede, výskume, prezentácii a zbierkotvornej činnosti. Chceme skúmať dejiny tejto významnej etapy našej vlasti v plnom rozsahu,“ píšu s tým, že históriu chcú prezentovať bez ideológie a jednostrannej orientácie.
Smrdí to likvidáciu múzea

Inštitúcia podľa nich nebola nikdy počas svojej 66-ročnej existencie tak ohrozená ako dnes a šéfku rezortu kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) žiadajú, aby svoje rozhodnutie obsiahnuté v podpísanom memorande s druhým ministerstvom prehodnotila. Odborne vraj totiž nie je zdôvodniteľné.

„Podriadenie Múzea SNP pod Vojenský historický ústav znamená degradáciu špičkového múzea na organizáciu bez právnej subjektivity a možnosti samostatného rozhodovania,“ nechávajú sa počuť.
Kompetentní boli prekvapení

Nespokojnosť s verdiktom už predtým vyjadril Dalibor Mikulík, predseda Múzejnej a galerijnej rady, ktorá je poradným orgánom ministerstva kultúry. O chystanej zmene údajne nevedel a chýbali mu podklady. Žiada tiež záruky, že rozpočet organizácie bude naozaj vyšší, ako bolo prisľúbené, a že sa udržia odborné kapacity.

Nadšený novým zriaďovateľom nie je ani sám riaditeľ múzea Stanislav Mičev. Myslí si, že uvedený krok inštitúciu „trhá na kusy“. Rovnako sa nechal počuť, že o prechode pod ministerstvo sa dozvedel až z tlačovej besedy oboch ministrov. Šéf obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) to označil za klamstvo a dodal, že odchod Mičeva zo svojho postu by múzeu prospel.
O nás bez nás a hrozba výpovedí vedeniu

O prechode Múzea SNP pod Naďovo ministerstvo a jeho zlúčení s Vojenským historickým ústavom sa definitívne rozhodlo tento týždeň v stredu. Účinnosť sa po zmene zákona predpokladá od začiatku roka 2022. Proces zlúčenia by teraz mala realizovať medzirezortná skupina.

(Medzititulky red. HD.)

Smer-SD: Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery
Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania druhej svetovej vojny. Pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom to na sociálnej sieti uviedol opozičný Smer-SD. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | tasr