Ruská raketa Sarmat zasiahne z územia federácie akékoľvek miesto na zemi
05 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

V roku 2021 sa uskutočnia tri testy ruských balistických rakiet Sarmat. Podľa zdrojov z vojensko-priemyselného komplexu prvý raketový pluk nimi bude vybavený a uvedený do bojovej pohotovosti koncom roka.


„Prvé zavedenie balistických rakiet Sarmat sa uskutoční približne v treťom štvrťroku tohto roka na bojisku na cvičisku Kura na Kamčatke,“ uviedol zdroj podľa portálu tass.ru. Podľa zdrojov sa všetky tri štarty uskutočnia z vypúšťacieho zariadenia kozmodromu Pleseck. Jeden z nich pravdepodobne do maximálneho dosahu.
Zasiahne čokoľvek a kdekoľvek na Zemi

"Podľa vojenských odborníkov bude balistická raketa RS-28 Sarmat schopná dopraviť do cieľovej oblasti viacnásobnú hlavicu s hmotnosťou do 10 ton. A to kdekoľvek na svete, ponad severný aj južný pól. Raketa sa plánuje použiť aj ako nosič nadzvukových jednotiek Avangard.

Zdesenie v štáboch NATO a USA - ruská raketa Avangard dosahuje rýchlosť 27 Macha (video)
Testy ruského hypersonického komplexu Avangard už dávnejšie spôsobili medzi krajinami Severoatlantickej aliancie skutočnú paniku. Obavy NATO z tejto rakety sú plne oprávnené. Žiadna krajina na svete nemá takú zbraň. Prečo sa USA tak bojí tejto... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Sarmaty pacifikujú USA

Vojenskí odborníci sa domnievajú, že prítomnosť Sarmatov v Rusku spomalí plány USA na nasadenie globálneho systému protiraketovej obrany. Je to spôsobené najmä schopnosťou Sarmatu dopraviť hlavice a udierať z rôznych smerov. Vrátane preletu jadrových hlavíc cez južný pól. Okrem toho ťažké stacionárne balistické rakety umožnia vyriešiť nové, nekonvenčné misie strategických raketových síl. Ide najmä o odpor proti konceptu globálneho okamžitého úderu, ktorý je v Spojených štátoch amerických vyhlásený konvenčnými prostriedkami. Predpokladá sa, že práve ťažké Sarmaty, ktoré budú vybavené vysoko presnými hlavicami v konvenčnom vybavení, budú najefektívnejšou odpoveďou na implementáciu programu Pentagónu.

(Medzititulky red. HD.)

Ruský hyperzvukový raketový systém Avangard vstupuje do vojenského arzenálu
Ruský jadrový nadzvukový komplex Avangard vstúpil do vojenského arzenálu v piatok, informoval o tom ruský minister obrany Sergej Šojgu. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár