Orbánova vláda rozširuje svoj vplyv aj na univerzity
05 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V súčasnosti je väčšina univerzít v Maďarsku štátna, väčšinou sú však nezávislé. Reforma, ktorá dáva do hry nadácie, to zmení. Orbánova vláda rozširuje svoj vplyv aj na univerzity, píše wiwo.de.



Nadácie budú riadiť univerzity

Maďarská vláda rozširuje svoj vplyv aj na univerzity v krajine. Parlament prijal reformu. Na jej základe sa majú zriaďovať nadácie, ktoré budú riadiť univerzity. Kurátorov nadácií bude menovať vláda.



Fidesz bude určovať učebné osnovy univerzít

Podľa kritikov učebné osnovy budú „zrkadlom“ konzervatívnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. Vďaka vlastnému prerozdeľovaniu postov sa takýto vplyv strany zabezpečí na dlhé roky. V súčasnosti je síce väčšina univerzít štátna, akademicky sú však väčšinou nezávislé.


Špinavá hra ex-funkcionárov SIS pri pokuse politicky ovládnuť VŠ
Čoraz častejšie sa na verejnosti objavuje téma novely vysokoškolského zákona, ktorú akademici rázne odmietajú. Viaceré vysoké školy pritom vstúpili do protestu alebo štrajkovej pohotovosti. Takýto rázny nesúhlas pritom vysoké školy nevyjadrili ešte... Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Strana Fidesz má v parlamente dvojtretinovú väčšinu. Argumentuje tým, že reforma univerzít je nevyhnutná, pretože moderná doba si vyžaduje zmenu myslenia, pokiaľ ide o úlohu štátu. Orbán odmietol tvrdenie opozície, že vláda rozdáva majetok štátu. Zdôraznil, že sa investuje do vzdelávania.



Do nadácií potečú miliardy eur z eurofondov

Na nadácie sa prevedú nielen nehnuteľnosti, ale z eurofondov do nich potečú aj miliardy eur. Maďarsko bolo už pred niekoľkými rokmi terčom ostrej kritiky kvôli vysokoškolskému zákonu. Výsledkom bol odchod Stredoeurópskej univerzity (CEU) amerického miliardára Georgea Sorosa z krajiny, uzatvára wiwo.de.


Akademickej obci už dochádza trpezlivosť. Totálna arogancia a papalášizmus plagiátora Gröhlinga
Rektora STU aj napriek odvolaniu a škandálu s odmenou stále kryje minister Gröhling. Na vysokých školách to vrie a hrozí ostrá konfrontácia vysokoškolských pedagógov a študentov proti plagiátorovi na čele rezortu. Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič