Slovenské celebrity s modrou krvou v žilách: Vedeli ste o ich pôvode?
02 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Ich predkovia boli šľachtického či zemianskeho rodu, a tak im v žilách koluje modrá krv. Reč je o známych Slovákoch, ktorí sa dali na umeleckú dráhu, ale nie každý vie o ich skutočnom pôvode, píše Pluska.


Iveta Malachovská - moderátorka

Iveta Malachovská / Facebook (Lubica Krajnakova)


„Nemám pocit, že mám niečo navyše, alebo že som iná ako ostatní. Mám ušľachtilú povahu a silné sociálne cítenie, ale nemyslím si, že na to treba byť šľachticom,“ uviedla Malachovská. Skutočný pôvod jej prezradil starý otec. Má o tom svedčiť aj listina až z roku 1479, keď panovník Leopold I. zaradil predkov z rodu Paškovcov medzi šľachtu.
Oliver Andrásy - humorista

Facebook (Oliver Andrásy)


Aj 63-ročný humorista z Aj múdry schybí pochádza zo šľachtického pôvodu. „Čiastočne mám modrú krv, dal som si urobiť rodokmeň, a tam som zistil, že môj starý otec z otcovej strany pochádzal z rodiny Basilidesovcov, ktorí dostali šľachtický titul od Leopolda I. Podľa opisu, ktorý bol k tomu, som si dal spraviť aj erb,“ prezradil Topkám Andrásy. Pátranie po svojich predkoch sa stalo jeho koníčkom

„Venujem sa tomu desať rokov, je to piplavá robota. Nedávno v Maďarsku som našiel pána, ktorý mi vyrobil erby šľachtických rodín, ktoré som našiel medzi svojimi predkami. Sú to rody Jankó, Basilides, Jelenik, Oroszlányi a rod Lovcsányi,“ dodal.
Peter Batthyany - herec

Facebook (Peter Batthyany)


Herec Peter Batthyany, známy aj ako Banán z Mafstory, je pokračovateľom šľachtického rodu Batthyanyovcov, babička pochádzala zo slávneho budapeštianskeho rodu Széchényiovcov. Mal by som byť hrdý na svojich predkov. Zatiaľ som ešte nič mimoriadne nedokázal, aby som mohol byť hrdý aj na seba. Keď budú hrdí na mňa všetci naokolo, potom budem spokojný,“ prezradil pre týždenník Život pred časom.
Magda Paveleková - herečka

Magda Paveleková / Facebook (Z každého rožku trošku)


Zosnulá herečka Paveleková nás navždy opustila pred šiestimi rokmi, 20. júla 2015, vo veku 84 rokov. Informáciu o šľachtickom pôvode jej povedala stará matka. „V kostole v Hronskom Beňadiku má môj prapradedo nádhernú hrobku. Dal ju postaviť bulharský cár Coburg, ktorý istý čas býval v našom kaštieli v Antole. Visí tam bojová zástava nášho rodu, pod ktorou zomrel Štefan Koháry. Je celá zakrvavená, takže by sa z nej hádam dali odobrať aj vzorky DNA, aby som zistila, čo všetko som zdedila po predkoch,“ spomínala herečka.

Maroš Kramár oslávil 62. narodeniny: Na tomto sa zhodli jeho fanúšikovia!
02 | 05 | 2021 | Tibor Sipos