USA uvalili na Rusko nové sankcie. Okrem iného vyhostia aj desať diplomatov
15 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Biely dom dnes informoval o svojom rozhodnutí uvaliť sankcie na Rusko. Je trochu podozrivé, že si to Američania načasovali tesne po zverejnení informácie, že Putin odmietol návrh Bidena na osobné stretnutie.


Americký prezident Joe Biden vo štvrtok podpísal dekrét, ktorým uvalil na Rusko nové kolo sankcií. Zameriavajú sa na viac ako 30 jednotlivcov a organizácií. Biely dom tiež prijal vyhostenie takmer desiatky moskovských diplomatov.

Tento krok, ktorý podľa Bieleho domu reaguje na údajné zasahovanie Moskvy do amerických prezidentských volieb v roku 2020, povedie k zákazu amerických spoločností priamo nakupovať akcie ruského štátneho dlhu, informuje portál RT.

Na začiatku tohto mesiaca námestník ministra zahraničia v krajine Alexander Pankin varoval, že USA sa môžu uchýliť k útoku na dlhopisy v rámci „zámerného výpočtu na vytvorenie toxickej atmosféry okolo ruských cenných papierov s cieľom znížiť ich investičný potenciál“.

Americkí generáli vysvetlili Bidenovi silu terajšieho Ruska. Ten teraz volá Putina na osobné stretnutie
Ospalý "Joe" je na smrť vystrašený, tvrdí ruský publicista Sergej Latyšev. „Rusko dalo USA jasne najavo, že už nemá chuť pokračovať v hre s točením figúrok. A že je schopné veľmi rýchlo vyliečiť ten starý ukrajinský hnis na tele svojej veľkej... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Dodal, že Moskva už pracuje na vytvorení bojového plánu s cieľom obmedziť dopad týchto sankcií na ekonomiku.

Ako sa uvádza v správe Bieleho domu, Ministerstvo financí USA označilo aj šesť ruských technologických spoločností, ktoré poskytujú pomoc v rámci kybernetického programu ruských spravodajských služieb.

„Tieto firmy zodpovedajú za prácu v rámci technologického sektoru ruskej ekonomiky. My sa i naďalej budeme usilovať, aby Rusko nieslo zodpovednosť za zlomysaľnú činnosť v kybernetickom prostredí, ako v prípade incidentu so SolarWinds,” uvádza sa vo správe.

Putin odmietol Bidenovu ponuku. Osobne sa vodcovia v blízkej budúcnosti nestretnú
15 | 04 | 2021 | Diana Zaťková