Ústavný sudca Kaššák v rozpore so sudcovskou etikou verejne uráža prezidenta Putina
08 | 04 | 2021 I Aneta Leitmanová

JUDr. Rastislav Kaššák, PhD. je od 1. januára 2021 predsedom I. senátu Ústavného súdu SR. Jeho stav ani sľub dodržiavať zásady sudcovskej etiky mu však nebránia v obšťastňovaní verejnosti šťavnatými hodnoteniami. Zdá sa, že pán Kaššák neberie status sudcu ako záväzok zodpovednosti pri verejných vyjadreniach. Práve naopak. Myslí si, že teraz už môže všetko.



Rastislav Kaššák, sudca Ústavného súdu SR

JUDr. Rastislav Kaššák, PhD. (44), narodený 6. februára 1977 v Malackách, je ústavný sudca, ktorý bol do funkcie vymenovaný 10. októbra 2019. 16. decembra 2020 s účinnosťou od 1. januára 2021 bol zvolený za nového predsedu I. senátu Ústavného súdu SR.

Pán Kaššák, ktorý prisahal dodržiavať Etický kódex sudcu, však po krátkom čase na sľub akosi zabudol. Svoj FB profil totiž premenil na prezentáciu osobných politických názorov či dokonca osobných útokov na svetových politických lídrov. Ľudí na svojom profile napríklad verejne vyzýva k podpore právoplatne odsúdeného kriminálnika A. Navaľného. Verejnosť žiada o podpisy na výzvu Amnesty Interantional, adresovanú ruskému prezidentovi V. Putinovi.
Je sudca Kaššák pri výkone funkcie rovnako "objektívny" ako v prípade Navaľného?

Pán sudca verí, že každý, komu ide o spravodlivosť, výzvu podpíše, pretože on so svojou manželkou už tak učinili. Nevyhýba sa ani podprahovému nátlakovému tónu, ktorý skrýva za spravodlivosť. „Osloboďte Navaľného,“ je heslo vlajky, ktorú si vybral za jednu zo svojich titulných fotiek.

Čo to predvádzate, pán Kaššák? Málo je domácich káuz, ktoré by si zaslúžili pozornosť na vašej facebookovej stene? Slovákom sa siaha na ľudské práva, ústavný súd dáva rozhodnutie, že všetko je v poriadku a vy bojujete za práva kriminálnika z Ruska?

Absolútnym vrcholom arogancie, drzosti a porušením väčšiny zásad sudcovskej etiky je však Kaššákov najnovší status, v ktorom verejne uvádza: „Putin je nebezpečný diktátor a magor ohrozujúci Európu.“
Prečítate si Etický kódex sudcu, pán Kaššák?

Veľmi by prospelo, pán sudca, keby ste si predtým, ako o funkciu prídete, zopakovali Zásady sudcovskej etiky. V Zásadách sudcovskej etiky v Preambule v bode 2) sa píše, že pravidlá etického správania sudcov sú dôležitým faktorom pre dôveru v justičný systém a pod. Domnievate sa, že ak sa sudcovia začnú prezentovať spôsobom, ktorý je vám blízky, dôvera ľudí v justíciu porastie?

Ale poďme ďalej. Podľa Článku II. bodu 1) Všeobecných zásad ste porušili hneď niekoľko základných hodnôt sudcovskej funkcie, a to a) nezávislosť a nestrannosť, d) zdvorilosť a diskrétnosť. Možno nie pri samotnom výkone funkcie sudcu, zato ako sudca v rámci občianskeho života určite.

Zneuctili ste aj požadované osobné vlastnosti sudcu podľa bodu 2) ľudskosť, serióznosť a rešpekt. Porušili ste i Článok III. bodu 1), podľa ktorého sa má sudca vyhýbať nevhodnému správaniu či vystupovaniu vrátane takého, ktoré objektívne vzbudzuje dojem nevhodnosti. Narastajúci počet negatívnych „lajkov“ a rozčarovaných komentárov sú toho jasným dôkazom. No i bez nich by ste si tohto prešľapu mali byť vedomý. Toto si totiž nedovolí ani bežný, radový občan. Nieto ešte verejne známa osoba - sudca Ústavného súdu SR.
Vedľa hrozí ozbrojený konflikt a náš ústavný sudca podporuje jeho vyhrocovanie

U susedov na Ukrajine hrozí vážny vojnový konflikt. Slovensko okrem toho, že sa do tohto cudzieho sporu nijak nesúvisiaceho s EÚ či NATO dobrovoľne nechalo zatiahnuť, už vyše roka poskytuje svoje územie na presun zahraničných ozbrojených síl. Okrem toho naši vládni predstavitelia neuvedomujúc si riziká, ktoré nám tým hrozia, vyjadrujú podporu jednej zo zúčastnených strán namiesto toho, aby sa vybrali cestou zmierlivej diplomacie.

Uvedomujete si pán Kaššák, že aj vy svojimi vyjadreniami prispievate k eskalácii napätia a zvyšujete riziko ohrozenia bezpečnosti Slovenska? Uvedomujete si, že aj vďaka vám si čochvíľa môžeme vyslúžiť rôzne sankcie zo strany Ruska? Na čí plyn budeme potom jazdiť a koho plynom kúriť? Čie deti a koho synov vystavíte riziku narukovať? Vaša dcéra ani vy to nebudete.

Preto verím a zároveň dúfam, že Súdna rada SR začne voči vám disciplinárne konanie za porušenie zásad sudcovskej etiky a ďalších možných porušení, ktorých ste sa svojim nemiestnym a arogantným konaním dopustili.