Kolíková do výberových komisií dosadzuje iba svojich ľudí
08 | 04 | 2021 I Gabriel Matta

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková neskrývy, že do výberových komisií dosadzuje primárne iba svojich ľudí. Stále ide o tých istých ľudí! píše na svojom facebookovom profile Blog investigatívnej žurnalistiky


Za posledný rok ministerstvo vyhlásilo dvadsaťtri výberových konaní - medzi nimi dvadsať na predsedov okresných súdov, dve na predsedov krajských súdov a jedno na predsedu Špecializovaného trestného súdu.
Podivuhodná štatistika

Z dvadsiatich troch „výberoviek“ sedel vo výberovej komisii dvadsaťkrát (!) sudca Anton Jaček a jedenásťkrát sudca Roman Greguš, tvrdí sa v blogu.

Anton Jaček je dlhoročný predseda Krajského súdu v Trnave, kam by sa mal podľa návrhu novej súdnej mapy presunúť krajský súd z hlavného mesta (*prečo asi, určite nie preto, aby sa posilnila pozicia "Obľúbenca" pani Kolikovej ).

https://www.hlavnydennik.sk/2021/04/07/ak-chces-udrzat-mier-musis-mat-nabite/
Mnohí sudcovia už proti tomuto zámeru kriticky vystúpili.

Roman Greguš zase od vlaňajška vedie Krajský súd v Nitre. Podľa kuloárnych informácií bol jedným zo strojcov novej súdnej mapy, ktorú presadzuje ministerka Mária Kolíková.

V databáze ministerstva spravodlivosti je pritom tridsať mien za ministerstvo a osemdesiatosem za súdnu radu. Desiatky z nich do výberovej komisie nezasadli ani raz! Prečo ministerka Mária Kolíková dosadzuje do komisií tak často práve týchto dvoch sudcov?

„Z databázy vždy vyberám takých, s ktorými mám maximálnu možnú zhodu v hodnotovom nastavení. Ktorí, ak sa dá, majú aj dlhoročné skúsenosti s riadením súdu. Proces výberových konaní, tak ako som ho svojho času ako štátna tajomníčka nastavovala s ministerkou Žitňanskou, je verejný, transparentný a nie je tu žiadny priestor na politikárčenie,“ povedala pre Plus7dní Kolíková.

Oveľa transparentnejší by však bol proces vtedy, keby boli kandidáti do komisií vyberaní z databázy striedavo alebo náhodným elektronickým výberom. Keď už totiž niečie meno v databáze figuruje, nemali by byť pochybnosti o jeho čestnosti, odbornosti, neúplatnosti a hodnotovom nastavení, uzatvára vo svojom statuse Blog investigatívnej žurnalistiky.

MIMORIADNE: Rakúsky súd rozhodol, že testy sú protizákonné! Mainstream sa pokúša zamlčiavať fakty
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková