Fico: My máme podporovať bratovražednú slovanskú vojnu? Čo sa úplne zbláznili?
08 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Hroziaci vojenský konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom rozoberal na tlačovej besede aj predseda Smeru-SD Robert Fico. Krátke video z brífingu umiestnil na sociálnu sieť. Jeho slová sú naozaj veľmi zaujímavé.


Robert Fico v skratke povedal, že Smer-SD nikdy nepodporí kroky, ktoré by mohli viesť k otvorenej vojne medzi Slovanmi. Je však pravdou, že vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sú už dlhší čas veľmi zlé, čo dokumentujú aj občasné porušovania mieru na ich spoločnej hranici. Strana SMER - SD je slovami jej šéfa jednoznačne proti otvorenej bratovražednej vojne medzi týmito národmi.
Minské dohody porušuje podstatne viac Ukrajina ako Rusko

Podľa Roberta Fica sa často opomína fakt, že ide o bratovražedný konflikt dvoch slovanských národov. Je zjavné, že z hľadiska porušovania Minských dohôd je na tom horšie Ukrajina. „Mne na tom celom vadí, že je tu tendencia, aby sa medzi sebou ruvali dva slovanské národy. Toto je rozmer, ktorý opomíname,“ konštatuje Fico .

Dodáva: „To je presne také, ako keby sme sa z nejakého dôvodu, a nech mi je odpustené, mastili s Čechmi niekde na Morave. A ešte by to všetci podporovali – len tak do seba, len si dajte, Slovania. Veď koho by nepotešilo, keď sa Slovania medzi sebou bijú.“

Šéf Smeru-SD nechce konštatovať, kto má alebo nemá zodpovednosť, ale ak sa pozerá na porušovanie Minských dohôd, ktoré boli uzatvorené v bieloruskom hlavnom meste, tak je presvedčený, že ich podstatne viac porušuje ukrajinská strana ako ruská.

„Obávame sa, že v krátkom čase môže dôjsť k rozhodnutiu a k prijatiu Ukrajiny do NATO s čisto politických dôvodov. Myslíme si, že Ukrajina je na hony vzdialená v pripravenosti vstúpiť do NATO. To však nebude nikoho zaujímať. V tomto prípade bude tigrov v NATO zaujímať ako priblížiť NATO ešte viac k ruskej hranici,“ vysvetľuje trojnásobný premiér.

Krym patrí Rusku a NATO si zaslúži, aby sa stratilo zo sveta, tvrdí rezolútne Ján Čarnogurský
Hroziaci vojnový konflikt na Ukrajine straší aj Slovákov. Viac o ňom, ale aj o vzťahoch medzi Ukrajinou a Ruskom, napísal na sociálnej sieti Ján Čarnogurský starší, ktorý je predsedom Slovensko-ruskej spoločnosti. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Naša diplomacia by mala byť pri vyjednávaniach oveľa aktívnejšia

Šéf Smeru-SD je presvedčený, že Rusko sa nebude iba tak pozerať, že sa Ukrajina stane členským štátom NATO. A hranica NATO by tvorila hranicu s Ruskou federáciou.

„Isté dohody hovoria, že ak by bola Ukrajina členským štátom NATO a došlo by k jej napadnutiu, čo by sa rýchlo v NATO identifikovalo ako nejaký konflikt, tak je povinnosťou ostatných členských štátov NATO ísť na pomoc takejto krajine. To akože my máme ako členský štát NATO podporovať bratovražednú slovanskú vojnu medzi Ukrajincami a Rusmi? Čo sa úplne zbláznili?“ pýta sa Robert Fico.



Smer-SD hovorí, že je mimoriadne nebezpečné, ak niekto uvažuje o prijatí Kyjeva do NATO čisto z politických dôvodov, aby sa eskalovalo napätie medzi Ruskom a Ukrajinou. „Ukrajina na toto nie je pripravená. Status quo, ktorý je teraz, je najlepší. Naopak, naša diplomacia by mala využiť pozíciu krajiny, ktorá ovláda jazyky, ukrajinský aj ruský, a mohli by sme zohrať podstatne aktívnejšiu úlohu vo vyjednávaniach,“ myslí si Fico.

No zároveň jedným dychom dodáva, že po tom, ako navštevuje americká veľvyslankyňa prezidentský palác, má obavu, aby sa naša vláda nesprávala tak, ako sa správala vláda Mikuláša Dzurindu.

Ukrajina tvrdí, že má aj s tuctom krajín plán na oslobodenie Krymu
Hovorkyňa prezidenta Ukrajiny v nedeľu vyhlásila, že Kyjev dostal podporu od „viac ako tucta“ krajín pri uskutočňovaní plánu na oslobodenie Krymu. Ukrajinského regiónu napadnutého a anektovaného Ruskom v roku 2014, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Chrániť ukrajinské záujmy proti ruskými by Fico nikdy neakceptoval

Dzurindova vláda bez problémov, hoci sme vtedy ešte neboli členským štátom NATO, totiž súhlasila s preletom bombardérov cez územie Slovenska a s ich tankovaním u nás. „Potom boli tie lietadlá použité na bombardovanie bývalej Juhoslávie a Belehradu, kde zomreli tisícky nevinných obetí. Tohto sa ja obávam. Myslím si, že dnes je naša diplomacia nesvojprávna a toto bude obrovský problém,“ hovorí Fico. A dodáva, že dnešný návšteva Matoviča v Rusku je nepodstatná.

„Oni ho majú všetci za blázna a nikto to nerieši, čo on tam robí. Tu sa skôr bojím ďalšieho vývoja a treba ľuďom na Slovensku hovoriť: Ľudia, môže sa nám stať, že z čisto politických dôvodov budeme postavení pred otázku, že sme v NATO, a tak šup ho na Ukrajinu. A tam chráňte ukrajinské záujmy proti tým ruským. Toto by som ja nikdy neakceptoval a nepodporoval, preto jediná prevencia k takejto prognóze a takémuto vývoju je to, že budeme jasne a dostatočne potvrdzovať, že Ukrajina nie je pripravená podľa pravidiel, ktoré sú nastavené, na členstvo v NATO. V opačnom prípade hrozí katastrofa, ktorá sa dotkne aj slovanského sveta,“ varuje na konci videa Robert Fico.

Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková