Kolíkovej projekt Najvyššieho správneho súdu SR sprevádzajú odpor aj nezáujem sudcov-odborníkov
07 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Projekt zriadenia Najvyššieho správneho súdu SR ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej sprevádza odpor aj nezáujem sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Ministerka má problém naplniť nový súd skutočnými odborníkmi.

Kolíková od začiatku nútila sudcov správneho kolégia najvyššieho súdu, aby aj oni museli prejsť výberovým konaním na Najvyšší správny súd SR (NSS). Pritom ide o najväčších odborníkov na túto oblasť. Na najvyššom súde vykonávali presne tú istú agendu, akú by mal prevziať NSS. Do prvého kola výberového konania sa prihlásili len štyria členovia správneho kolégia, informuje sme.sk.

Do druhého kola sa podľa informácií SME prihlásila približne polovica z 22 sudcov správneho kolégia najvyššieho súdu. NSS má mať dohromady 30 sudcov vrátane jeho predsedu.

Analytik Bránik: NCZI sú smradi a neschopná a lenivá banda. Vyprodukovali reťazec idiotín a blbostí!
07 | 04 | 2021 | Petra Demková


"Do výberového konania som sa napokon rozhodla prihlásiť, no nie pre jeho správnosť, ale pretože si uvedomujem, že dôležitejšie než slová tých, ktorí tento model presadili, je náš postoj k Najvyššiemu správnemu súdu," hovorí členka správneho kolégia aj Súdnej rady Elena Berthotyová. Jej výhrady ku Kolíkovej projektu však pretrvávajú

Výhrady má aj sudkyňa správneho kolégia najvyššieho súdu Petra Príbelská. Do výberového konania sa síce prihlásila, ale nie je nadšená. "Rozhodla moja profesia. Správnemu súdnictvu sa ako sudkyňa venujem štrnásť rokov (...) mám rada, čo robím, bolo by mi za tým ľúto," povedala podľa sme.sk Príbelská, ktorá je takisto členkou Súdnej rady.

Zvyšní prihlásení kandidáti do výberového konania sú z prostredia advokácie, akademickej obce a okresných súdov. Kolíková sa problémy súvisiace so zriadením NSS usiluje zachrániť tvrdením, že medzi uchádzačmi je desať takých, ktorí "by mohli byť vnímaní ako významní právnici". Konkurz je naplánovaný na 20. apríla a podľa ministerky by mohol začať fungovať už v lete tohto roku.

O funkciu predsedu NSS sa uchádza jediný kandidát. Je ním predseda správneho kolégia Krajského súdu v Košiciach Pavol Naď.

Prvé zasadnutie Hegerovej vlády a jej priority: Stratégia pomoci Rómom, ich bývanie a zamestnanosť
07 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev