Irán uvítal „konštruktívne“ rozhovory o jadrovej dohode. Ponuku rozmrazenia aktív 1 mld. USD odmietol
07 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Irán odmietol návrh USA na zastavenie obohacovania uránu nad 20 percent výmenou za rozmrazenie aktív v hodnote 1 miliardy dolárov. Uviedol to hlavný vyjednávač Teheránu po prvom kole rokovaní o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, informuje portál RT.


Vyjednávač Abbas Araghči, ktorý je tiež námestníkom iránskeho ministra zahraničia, prezradil vývoj po utorkových rokovaniach vo Viedni. Podľa neho sú „konštruktívne“.

Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Nemecko sprostredkovali rozhovory. Cieľom je prinútiť USA, aby sa znovu pripojili k jadrovej dohode Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA) po tom, čo od nej v roku 2018 jednostranne odstúpil bývalý americký prezident Donald Trump.

Vo Viedni boli prítomní aj zástupcovia ostatných signatárov JCPOA - Rusko a Čína. Všetci vyjednávači by mali zostať v rakúskej metropole až do najbližšieho piatkového stretnutia.

Facebooku unikla masívna databáza 533 miliónov používateľov. Gigant tvrdí, že ide iba o „staré údaje“
Na internet údajne uniklo množstvo osobných údajov. Vrátane celých mien, telefónnych čísel a e-mailov 533 miliónov používateľov Facebooku. Technologický gigant incident bagatelizuje. Tvrdí, že údaje sú „staré“, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Saíd Chatibzadeh v utorok pre Press TV uviedol, že musia byť okamžite zrušené všetky americké sankcie voči Iránu. Vyzval Washington, aby dodržiaval dohodu JCPOA.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price novinárom povedal, že Washington privítal nepriame rozhovory s Iránom vo Viedni ako spôsob možného návratu k jadrovej dohode.

Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca