Európska únia je vítaná v novom „Veľkom euroázijskom partnerstve“, oznámila Moskva
07 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Nová koalícia národov podporovaná ruským prezidentom Vladimirom Putinom by mohla viesť od európskeho pobrežia Atlantiku až k Japonskému moru. Uviedla Moskva a dodala, že bude otvorená pre každú krajinu v Eurázii, informuje portál RT.


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu pre Pakistanskú medzinárodnú televíziu uviedol, že zoskupenie bude ďaleko od exkluzívneho klubu. Namiesto toho „iniciatíva prezidenta Putina na vytvorenie Veľkého euroázijského partnerstva spočíva v zjednotení“.

Vysoko postavený moskovský diplomat uviedol, že účasť bude „otvorená všetkým štátom kontinentu“ vrátane členov Euroázijskej hospodárskej únie, Združenia národov juhovýchodnej Ázie a „za predpokladu, že by bol záujem, tak aj Európskej únie“.

Podrobnosti o tom, ako by navrhovaný blok mohol fungovať, neboli zverejnené. Lavrov uviedol, že bol navrhnutý na podporu vzájomnej prepojenosti a hospodárskej konkurencieschopnosti. Zároveň sa bude usilovať o budovanie mieru a stability na najväčšej pevnine sveta.

Taiwan uskutoční vojenské cvičenia simulujúce „nepriateľskú inváziu“ uprostred rastúceho napätia s Čínou
Taiwan uskutoční vojenské cvičenia predstavujúce útok z čínskej pevniny. Ide o súčasťou každoročných vojnových hier. Zahŕňajú počítačové simulácie a nácvik živej streľby, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Vytvorenie Veľkého euroázijského partnerstva bolo prvýkrát predložené v roku 2016. Putin ho predtým označil za „flexibilný, moderný projekt otvorený pre ďalších účastníkov“. Táto myšlienka je podľa prezidenta porovnateľná s existujúcimi medzinárodnými blokmi, ako aj s čínskou Novou hodvábnou cestou, ktorá bola navrhnutá na vybudovanie obchodných sietí od Pekingu po južnú Európu.

„Zaviazali sme sa k implementácii bilaterálnych a multilaterálnych projektov v oblasti infraštruktúry, ktoré prepoja naše ekonomiky a trhy,“ uviedol Putin v roku 2017 ako súčasť diskusie s krajinami, ktoré majú potenciálny záujem o podpísanie partnerstva.

Vzťahy medzi Moskvou a Bruselom sa však v posledných mesiacoch zhoršili. EÚ ohlásila balík sankcií proti ruským predstaviteľom, o ktorých sa tvrdí, že sú zodpovední za uväznenie opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného. Opatrenia sa zamerali aj na osoby, ktoré sú považované za vinné z následného údajného „porušovania ľudských práv“ počas policajných protestov, ktoré sa konali na jeho podporu.

Facebooku unikla masívna databáza 533 miliónov používateľov. Gigant tvrdí, že ide iba o „staré údaje“
Na internet údajne uniklo množstvo osobných údajov. Vrátane celých mien, telefónnych čísel a e-mailov 533 miliónov používateľov Facebooku. Technologický gigant incident bagatelizuje. Tvrdí, že údaje sú „staré“, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca