Samovražda a pokusy o ňu v našich väzniciach otriasli Slovenskom. Ako je to s úmrtiami za mrežami?
31 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Rozviazané ruky polície, čoraz viac známych, vysokopostavených ľudí za mrežami, ale najmä sebevraždy a pokusy o ne tých, ktorých verejnosť ostro sleduje, povzbudili záujem o náš väzenský systém. A nemáme sa veru čím chváliť.


Za úmrtia v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nemôže len vek a zdravotný stav odsúdených, ale niekedy aj ich aktívne pričinenie. O samovraždu sa pokúšajú v našich väzniciach aj tí menej známy. Štatistika je neutešená.

Ako portál sme.sk informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská, od začiatku tohto roka sa v slovenských väzniciach pokúsili o samovraždu ôsmi ľudia. Samovraždou sa skončilo konanie štyroch odsúdených, najčastejšie to bolo obesením.

Okrem nich v slovenských väzniciach od začiatku roka zomrelo 10 odsúdených, či už na starobu alebo na zlý zdravotný stav. Spolu teda ZVJS tento rok eviduje 22 mimoriadnych udalostí v podobe samovrážd, pokusov a iných úmrtí.

Harabin potopil Vlasť až na dno. Strana, ktorej bol volebným lídrom, ide do konkurzu!
Jedným z kandidátov do parlamentu bola v posledných voľbách aj strana Vlasť s lídrom Štefanom Harabinom. Strana sa však do parlamentu nedostala, ba nezískala ani potrebný počet percent na peniaze od štátu. Štefan Harabin ju ale zadlžil natoľko, že... Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Vlani sa na Slovensku o samovraždu pokúsilo 40 väznených osôb. Aj minulý rok bolo najčastejším spôsobom samovraždy obesenie.

Samovraždou vlani zomreli štyri ľudia. Jeden už bol odsúdený a traja na právoplatný verdikt ešte len čakali. Do tejto štatistiky je už, samozrejme, zarátaná aj samovražda generála Lučanského. Bývalý šéf polície spáchal samovraždu v prešovskej väznici 29. decembra, deň nato zraneniam podľahol.

Tento rok zaznamenali slovenské väznice aj prvé úmrtie na Covid-19. Obeťou sa koncom februára stal právnik Ľubomír Krivočenko (†59), obvinený v kauze Dobytkár, ktorý chorobe podľahol vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

Slovenské Kocúrkovo. Na vakcínach šetríme a na testy dávame milióny
Hlavnou zbraňou proti koronavírusu sú podľa odborníkov vakcíny. Na tých však šetríme, naopak na testy pochybnej kvality idú toky financií, upozorňuje portál HN. Čítať ďalej
31 | 03 | 2021 | Diana Zaťková